38.4 C
București
luni, iulie 15, 2024

Perspective despre mecanismul proiectiv

WB Projective & Positive Therapy

www.terapie-pentru-viata-buna.ro

Perspective despre mecanismul proiectiv

Proiecția poate polariza sentimentul de vina si se poate manifesta ca un sentiment de rusine.

Freud spune că, în proiecție, gândurile, motivațiile, dorințele și sentimentele care nu pot fi acceptate sunt expulzate in lumea exterioară și atribuite altcuiva.

Ceea ce Egoul (constientul) refuză să accepte este scindat ( inconstient) și plasat în exterior, la o alta persoana.

Freud va ajunge mai târziu să creadă că proiecția nu a avut loc în mod arbitrar, ci mai degrabă a sesizat și a exagerat un element care exista deja la scară mică la cealaltă persoană.

Mecanismul de aparare al identificării proiective diferă de proiecție, este dat de indicele de realitate. Acest aspect se poate verifica cu ajutorul Testului Rorschach.

Melanie Klein a dezvoltat conceptul de identificare poiectiva, a observat că proiecția părților bune ale sinelui are potential la supra-idealizarea obiectului.

Carl G. Jung a considerat că părțile inacceptabile ale personalității reprezentate de arhetipul Umbrei erau deosebit de susceptibile să dea naștere proiecției, atât la nivel micro, dar si la nivel macro.

Lucrul cu proiectia are un scop bine stabilit, este acela sa accesam zone psihice pe care nu reușim sa le accesam în mod conștient. Fiecare element este important.

În primul rând acordul clientului/pacientului, protocopul de lucru, disponibilitatea emotionala, astea sunt aspectele ce țin de cadrul terapeutic.

În cadrul procesului terapeutic, fiecare element contează, culorile, gesturile, felul în care este aleasa plansa, cuvintele pe care le folosește. Fiecare element este analizat și fiecare element intregeste scena psihica.

În procesul psihoterapeutic, lucrul cu proiectia ne ajuta sa exploram conflictul nevrotic, sa scoatem la suprafața tensiunea acumulatata din cadrul conflictului nevrotic.

P.S. Proiectia, pasiune pentru viata mai buna

Anca Elena Boalca, Specialist Rorschach si Metode Proiective

Psiholog si psihoterapeut psihodinamic

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie