17.2 C
București
vineri, martie 29, 2024

Păstrați-vă sănătatea pe timp de caniculă!

Temperaturile extreme afectează pe oricine, indiferent de vârstă. Experții spun că pentru a evita disconfortul creat de temperaturile ridicate, trebuie să țineți cont de câteva sfaturi, potrivit The Telegraph.

1. Rămâneți în interior cât mai mult timp posibil.

2. Purtați haine cu culori deschise, lejere și ușoare atunci când ieșiți în aer liber.

3. Beți multă apă, înainte de a va fi sete.

4. Nu mâncați mese bogate în proteine, care pot crește căldura metabolică și pot încălzi corpul.

5. Ieșiți în aer liber mai ales seara.

6. Faceți exerciții fizice în interior ori pe timp de seară.

7. Faceți pauze dacă sunteți implicați în activități solicitante desfășurate în aer liber.

8. Luați măsuri de precauție suplimentare, dacă folosiți medicamente care vă afectează capacitatea de a rămâne hidratați, inclusiv vasoconstrictoare, betablocante, diuretice, antidepresive, antipsihotice sau amfetamine.

9. Solicitați asistență medicală de urgență dacă apar semne de insolație, inclusiv puls rapid, confuzie, pierderea vigilenței, respirație rapidă și superficială.

10. Purtați prosoape reci în jurul gâtului, așa cum fac atleții.

11. Profitați de puterea de răcire a apei: înmuiați-vă picioarele într-un bazin cu apă rece. Faceți dușuri sau băi reci și folosiți un recipient cu care să vă pulverizați apă rece pe tot corpul, pe parcursul unei zile.

12. Limonada are un gust bun și este rece, deci, este perfectă pentru hidratare și menținere a confortului termic în organism.

13. Ultimul, dar nu cel din urma aspect de care trebuie să aveți grijă pe timpul verii, este să încercați să păstrați răcoare în dormitor pentru a vă putea odihni corespunzător.

Pentru cei care nu au aer condiționat în locuință, păstrarea temperaturii scăzute, pe timp de caniculă, se poate face dacă:

– folosiți ventilatoare verticale sau pentru tavan care să ajute aerul să circule în toată casa. Porniți ventilatoarele și lăsați deschise ușile, pentru ca întreaga locuință să se răcorească. Atunci când aerul se răcește și temperatura de afara este mai scăzută decât cea din casa, deschideți ferestrele și porniți ventilatoarele, pentru ca aerul cald să fie îndepărtat din casă.

– în serile reci, deschideți toate ferestrele și încercați să lăsați aerul să circule cât mai mult în casă. Când răsare soarele, închideți ușile și ferestrele, trageți perdelele și jaluzelele și încercați să păstrați temperatura rece cât mai mult timp, în interior.

– încercați să opriți sursele de căldură și să rămâneți în timpul zilei la etajele inferioare ale casei.

– becurile cu incandescență pot genera căldură inutilă, la fel computerele și alte aparate pe care nu le folosiți.

Mare atenție și la starea de sănătate a copiilor, pe timp de caniculă! 

1. Aveți grijă la medicamentele micuților! Unele dintre acestea pot crește temperatura corpului.

2. Nu-i lăsați să se joace mult! Când ieșiți în parc fiți cu ochii pe copii și nu-i lăsați să alerge foarte mult.

3. Nu ieșiți afară după prânz!

4. Îmbrăcați-i lejer!

5. Mâncați ușor! Nu dați copiilor alimente fierbinți sau mâncăruri grele.

6. Faceți-le duș cât mai des!

7. Și cel mai important sfat: NU lăsați copilul singur în mașină, chiar dacă geamurile sunt deschise.

Și animalele de companie suferă atunci când temperaturile cresc excesiv!

Faceți dușuri câinilor, iepurilor și pisicilor pentru a-i ajuta să-și mențină temperaturile scăzute ale corpului. Un prosop rece pus pe podea ar putea fi util pentru răcorirea animalelor. Este important ca acestea să aibă la dispoziție multă apă pentru băut.

Câinii sunt afectați, poate mai mult decât oamenii, de caniculă pentru că nu-și pot regla temperatura decât prin pernuțele labelor și prin respirația accelerată.

Pentru a vă proteja cățelul de căldură, nu-l lăsați niciodată în mașină, la soare, chiar dacă ați avea grijă să-i lăsați geamul deschis. Asigurați-i în permanență un vas cu apă proaspătă, iar dacă locuiți în apartament, țineți-l în cea mai răcoroasă cameră.

Dacă are blana deasă și lungă, trebuie tuns, dar nu foarte scurt deoarece poate face repede insolație. Aveți grijă să fie deparazitat, atât extern, cât și intern.

bucurestifm.ro

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /home4/bucuresticity/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:34 Stack trace: #0 /home4/bucuresticity/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(658): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents() #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig() #2 {main} thrown in /home4/bucuresticity/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 34