25 C
București
vineri, iulie 19, 2024

Oportunități pentru promovarea cooperăriie conomice dintre România și Republica Coreea

La sediul Camerei de Comerţ si Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a avut loc o întâlnirea președintelui Camerei bucureștene, Iuliu Stocklosa, cu E.S. RIM Kap-soo, ambasador extraordinar și plenipotențiar alRepubliciiCoreea în România, care a fost însoțit de KIM Jong Myung, secretar I.

Exprimând satisfacția pentru prima vizită a Șefului misiunii diplomatice sud-coreene, la CCIB, Iuliu Stocklosa a prezentat pe scurt potențialul economic al Bucureștiului în context național și al oportunităților de afaceri și investiționale oferite de capitala României. Vorbind despre strategia Camerei bucureștene în domeniul relațiilor externe, președintele Camerei bucureștene a subliniat importanţa acordată dezvoltării relaţiilor economice şi comerciale cu ţările din Orientul Îndepărtat, Republica Coreea fiind o destinație de interes pentru mediul de afaceri român bazată atât pe Parteneriatul Strategic stabilit în septembrie 2008 prin Declarația comună semnată la Seoul de președinții celor două țări, cât și pe Acordul comercial dintre UE și Coreea de Sud, încheiat în 2011, care a eliminat taxele vamale pentru aproape toate produsele, precum și multe alte obstacole din calea exportului de produse din UE.

Ambasadorul Republicii Coreea în România a apreciat nivelul relațiilor economice dintre cele două țări atât din punct de vedere al schimburilor comerciale, cat și al investițiilor de capital, considerând că există potențial și oportunități de creștere. În acest context, E.S. RIM Kap-soo a exprimat regretul privind recenta deciziea Consiliului Justiție și Afaceri Interne al UE privind aderarea României la Zona Schengen ceea ce provoacă dificultăți firmelor sud-coreene prezente în România sau celor care doresc sa investească în țara noastră.

Cu toate acestea, în opinia ambasadorului RIM Kap-soo, economia României oferă oportunități de afaceri potențialilor investitori din țara sa și în acest sens a anunțat vizita de lucru în România, în perioada 9-10 februarie 2023, a unei misiuni economice sud-coreene în organizarea Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Coreea (KCCI) incluzând oameni de afaceri din diferite domenii. A solicitat conducerii CCIB să se implice activ în organizarea programului de întâlniri de afaceri a misiunii economice, anunțând ca posibila încheierea unui MoU de colaborare între CCIB și KCCI.

În finalul întâlnirii, președintele Iuliu Stocklosa a dat asigurării că CCIB va pregăti cu atenție vizita misiunii economice din R.Coreea colaborând în acest sens cu CCIR.

Informații de background

În primele 9 luni ale anului 2022, valoarea totală a schimburilor bilaterale a fost de 933 milioane USD, cu 18,2% peste nivelul perioadei similare din 2021. Creșterea s-a datorat exclusiv majorării importurilor românești cu 34,7%, care au atins 580 milioane USD, în timp ce exportul în valoare de 353 milioane USD a înregistrat, comparativ cu primele 9 luni din 2021, o contracție cu 1,6%.

La 31 octombrie 2022, erau inregistrate în România  281 firme cu capital sud-coreean, cu un volum al investițiilor de 117,8 milioane USD reprezentând 0,19 % din totalul investițiilor străine în țara noastră, plasând R.Coreea pe locul 31 în topul țărilor investitoare.

Biroul de Presă al CCIB

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie