27.1 C
București
vineri, iulie 19, 2024

O schimbare fundamentală de paradigmă

Că undeva între 27.000-30.000 oameni au ieșit în stradă în București sâmbătă, 29 iunie, pe caniculă și că au mers kilometri buni din apropierea Pieței Victoriei până la Parcul Izvor pe străzile încinse și printre betoanele care radiau căldură în cadrul marșului anual Bucharest Pride, e un câștig major. De la an la an, Pride-ul atrage tot mai mulți participanți. Asistăm la o schimbare fundamentală de paradigmă și la un clivaj aparent ireconciliabil între generații, ce ar trebui să ne dea de gândit. Tebuie să ținem pasul cu timpurile și să evoluăm.

???? Bucharest Pride, evenimentul anual prin care comunitatea LGBTQIA+, a minorităților sexuale și aliații, transmite ce e de domeniul evidenței: diversitatea e normalitatea. Orientările sexuale diferite (prezente dealtfel la multe specii, în timp ce homofobia e prezentă doar la una – ghici care), identitățile sexuale au existat mereu, însă abia acum se discută serios și mai vizibil despre drepturi egale, non-discriminare și incluziune raportat la majoritatea privilegiată. Din păcate, climatul pro-conservatorism anacronic și chiar extremist de dreapta din Europa, vizibil mai ales după alegerile europarlamentare, are adepți și în România, vezi încercarea AUR de reșapare a referendumului eșuat din 2018.

????‍♂️ Marșul, care a avut ca tronson principal al itinerariului Calea Victoriei, s-a desfășurat excelent, atmosferă relaxată, de festival, cu muzică, chiote și scandări ocazionale (ex. „Drepturi egale!”). Pride-ul e și o celebrare, dar și un protest în sine. N-au fost incidente și provocări notabile pe traseu. Icoanelor-gigant ale unor creștinopați de pe trotuar li s-a răspuns cu mesajul „Iubeste-ți aproapele chiar dacă aproapele iubește diferit”. Ba chiar au foat și mesaje amuzante gen „Legat de pat, nu de patriarhat”. Mai ales persoanele LGBTQIA+ și aliații din Generația Z nu au frică să se arate așa cum sunt, să-și accepte sexualitatea și să nu se simtă vinovate pentru că-s diferite de majoritate. Generația asta a crescut în ultimii 10 ani, extremiștii de dreapta și politicienii cu mentalități din 1950 nu înțeleg nimic și asta-i face foarte furioși.

???? Coloana extrem de lungă de participanți la Pride a fost pozată și filmată la greu de oamenii de la terase, de pe trotuare și de la ferestrele/balcoanele clădirilor, în special pe Calea Victoriei. Multe persoane din afara comunității LGBTQIA+, dar aliate, s-au alăturat marșului, inclusiv familii „tradiționale”, cu copii, bucuroși de distracție. Educarea copiilor în spiritul diversității e fix ce trebuie. Au fost prezenți reprezentanți ai ambasadelor SUA, UK etc. Niciun reprezentant al vreunei autorități locale sau centrale, al Presedinției nu a participat în calitate oficială la evenimentul care a implicat zeci de mii de cetățeni plătitori de taxe și impozite, implicit ale salariilor grase ale acestor reprezentanți. S-au alăturat organizația de tineret a partidului Reper, cu pancarte pe care scria „Dragostea e pentru toți. Susținem parteneriatul civil!” și europarlamentarul independent Nicu Șefănuță, promotor al drepturilor egale.

???? Pride-ul s-a încheiat cu o petrecere în Parcul Izvor, unde printre melodiile plăceri vinovate pop și-au făcut loc și discursurile activiștilor pentru egalitatea în drepturi, pentru drepturile persoanelor infectate cu HIV, pentru drepturile persoanelor transgender/transsexuale, pentru combaterea abuzurilor și bullying-ului etc. Mișcarea „Părinți pentru drepturi egale” a vorbit despre cât de important e ca părințiii să le fie alături copiilor lor queer și să nu-i respingă, să nu fie primii agresori ai copiilor lor. Au fost luări de poziție și legat de gen0cidul din G@za. Organizarea a fost foarte bună, cei de la Asociația Accept se ocupă ca acest eveniment atât de necesar să se-ntâmple an de an. Bravo tuturor participanților și organizatorilor pentru curaj și determinare. Să fie tot mai bine!

Cât timp politicienii retrograzi și privilegiați, vasalii BOR din Parlament și Guvern, inițiază proiecte de lege care să limiteze accesul la informații despre diversitate, cât timp au spus că educația sexuală în școli se va numi educație sanitară, cât timp încă mai persistă mentalitatea „să fie gay la ei acasă”, „nu au dreptul să protesteze că ne deranjează”, Bucharest Pride e mai relevant ca oricând și absolut necesar. E doar începutul schimbării.

Raiden

Mai multe poze pe????

????instagram.com/raidenbucharest

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie