O decizie mult-întârziată. Că e blândă sau aspră pedeapsa primită în primă instanță de fiecare inculpat din dosarul #Colectiv, e discutabil, depinde pe cine întrebi. Cert e că o parte din daunele bănești se va plăti în solidar din bugetul Primăriei Sectorului 4 și bugetul ISU București-Ilfov, adică bani publici care nu-și vor atinge scopul, din vina inculpaților.

Tupeul maxim l-a avut Piedone, care s-a afișat în campania electorală fără nicio problemă, cu candidatul PPU.

În București și în toată țara continuă să funcționeze localuri care nu îndeplinesc condițiile legale, deci un nou Colectiv s-ar putea produce oricând. Primarii general și de sectoare din București nu au informat niciodată ce măsuri au luat pentru a evita o nouă tragedie.

La nivelul capitalei, în centrul vechi, au apărut „terasele full-season”, practic confiscarea domeniului public prin închiderea spațiului adiacent clădirilor cu structuri metalice și de plastic, ceea ce evident îngreunează orice potențială intervenție a ISU. Primăria București (Firea) și Primăria Sectorului 3 (Negoiță) nu pun Poliția Locală la treabă și se fac că nu văd. Toți vor să fie realeși în 2020.

Decizia de azi a instanței ar trebui să declanșeze controale la sânge în industria HoReCa, ISU are toate instrumentele legale, dar și cetățenii ar trebui să nu mai accepte să intre în localuri neconforme. La fel de important, tragediile nu ar mai trebui speculate politic pentru a face jocuri de putere.

de Raiden