Noaptea muzeelor, 2019.
Fiind in oras, hai sa vad si eu. La Antipa, manifestatie. Pe bune, un bilet nu costa 50 de euro… Mai fac cativa pasi, iata Muzeul de Geologie. Marturisesc, nu fusesem vreodata, si nici balamuc de lume nu era la intare. Intru curioasa, si incep sa privesc exponatele si sa citesc despre ele.
Oh well oh well… constat ca muzeele stiintifice ale patriei sufera in proportie covarsitoare de aceeasi maladie: explicatiile sunt scrise de specialisti pentru specialisti. De ce? Doamne si domni muzeografi: DE CE? In loc sa aflu ceva interesant, pe intelesul meu de vizitator profan, am inceput sa ma simt frustrata. Stiu ca cei care au scris textele sunt profesionisti in domeniile lor, ca au cunostintele la varful degetelor, dar pe bune, eu nu sunt mineralog (sau biolog, zoolog etc – completati voi specificul muzeului). Era plin de copii care puneau intrebari. Parintii ce ar fi trebuit sa le explice? Nu mai spun nimic despre iluminarea cutiilor cu exponate (pacat, unele cred ca sunt de fapt foarte frumoase), dar aceste explicatii mult prea stiintifice nu ajuta deloc. In loc sa fi stat acolo sa aflu chestii noi si interesante despre un domeniu necunoscut, am plecat destul de repede, bifand un loc in care simt ca nu am motive sa revin.

de Anamaria Bancea

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.