10.3 C
București
vineri, aprilie 19, 2024

Modernizarea Bucureștiului”

[INVOLUȚIE URBANĂ] Strada Henri Coandă spre intersecția cu strada Nicolae Iorga, centrul Bucureștiului, comparație la distanță de 80 de ani.

► Anii ’30: pe str. Victor Emanuel al III-lea (Henri Coandă actuală), o trăsură vine dinspre intersecția cu str. Benito Mussolini (Nicolae Iorga actuală). Peisajul e identic cu cel de la 1900, străzile fiind flancate de case și vile belle epoque – avântul imobiliar care a adus multe bloculețe moderniste/art deco în zonă nu s-a manifestat pe aceste segmente de stradă. Pavajul din piatră cubică sporește atmosfera de epocă.

► Prezent: casa din dreapta a fost izolată termic, renunțându-se la ornamentele care îi dădeau personalitate. E doar unul dintre cazurile care vor duce, pe termen lung, la anonimizarea orașului și depersonalizarea lui. La piatra cubică, ce se menținuse intactă, s-a renunțat acum mai bine de 10 ani, pentru ca străzile Henri Coandă și Nicolae Iorga să fie prinse în contractele multianuale de asfaltare. Banii nu se fac din piatră cubică ce rezistă și 100 de ani, ci din asfalt înlocuit o dată la câțiva ani.

A doua casă pe dreapta e Muzeul George Severeanu, iar vila de pe fundal e astăzi un restaurant.

foto veche: Photo Historia
foto actuală: Google Maps

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie