39.4 C
București
sâmbătă, iulie 13, 2024

Modelul este identic, efectele sunt opuse

 

Cand privesti gradul de implicare al cetatenilor in politicile publice majore si controversate din state ca Franta, Israel sau Olanda (doar cele mai recente) ai sentimentul ca puterea poporului nu este o expresie ironica sau desueta.

De fapt, fiecare opozitie civica aparuta inlocuieste cu succes incapacitatea fortelor alese democratic sa decida inspre binele majoritatii.

Multe state avansate democratic sunt blocate in logica post electorala prin care rezultatul votului fixeaza o solutie de guvernare care isi aduna o majoritate conjuncturala in Parlament.

Aceasta constructie bazata pe negocieri in afara mandatului electoral este cauza conflictului intre guvernanti si guvernati.

Acolo unde mandatul primit se departeaza de suportabilitatea populara a transformarilor dorite de politicieni intervine constiinta civica.

De fiecare data, o masa de indivizi care pot fi doar o minoritate galagioasa sau coordonata, reuseste sa atraga atentia.

Odata ce bulgarele de zapada se rostogoleste, sentimentul unei revolte, a unei opozitii in strada se amplifica.

Punctul de cotitura este atunci cand guvernantii pierd initiativa, raman fara sprijin mediatic sau nu reusesc sa mobilizeze energiile favorabile acelei politici publice.

Asa functioneaza modelele politice fragile bazate pe aliante si compromisuri pre electorale.

Paradoxal, in Romania, desi modelul este identic, efectele sunt opuse. Cu cat cresc controversele in societate; cu cat guvernatii se departeaza de mandatul electoral si se afunda in solutii neagreate de majoritatea cetatenilor, cu atat este mai multa tacere.

Pare a fi un sindrom de obedienta sau indiferenta.

Cum reusesc milioane de oameni sa fie nemultumiti in particular de prestatia guvernantilor, dar inerti in spatiul public?

Acesta este fie un studiu de caz pentru cercetatorii sociali, fie un exemplu de urmat pentru toti consultantii politici care cauta de zor sa i inarmeze pe politicienii din Occident cu retete de blocare/dezamorsare a revoltei publice.

Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie