București, 9 Mai 1945, marcarea capitulării Germaniei Naziste și a încheierii celui de-al Doilea Război Mondial la o zi după marcarea Zilei Victoriei în Europa Vestică. Vezi situația politică de atunci și cine apare în pozele-document:
[9 MAI] 9 Mai marchează încheierea în 1945 a celui de-al Doilea Război Mondial, când Germania Nazistă, una dintre puterile Axei, a capitulat în fața Aliaților. La București a avut loc o mare paradă militară pe Șoseaua Jianu (azi bulevardul Aviatorilor) la care statul român a fost reprezentat la cel mai înalt nivel.
► CONTEXT. Intrată inițial în război în 1941 de partea Axei, sub regimul mareșalului Ion Antonescu, România a întors armele pe 23 August 1944 și a trecut de partea Aliaților (mișcare organizată de opoziția anti-Antonescu și regele Mihai) dar a intrat inevitabil în sfera sovietică de influență.
► 9 MAI 1945, BUCUREȘTI. (poză sus) S-a defilat masiv pe bulevardul Aviatorilor cu drapele ale Aliaților victorioși și pancarte cu diverse sloganuri: „Victorie!” „Trăiască Pacea!” sau „Trăiască armatele Aliate desrobitoare!”. (poză jos) La tribună, cei mai importanți factori de decizie din România de la acea dată. De la dreapta la stânga, prim-plan:
• Gheorghe Gheorghiu-Dej, membru marcant a Partidului Comunist din România (PCdR), urma să fie numit Ministrul Comunicațiilor și Lucrărilor Publice în toamnă și ales Prim-Secretar al PCdR.
• regele Mihai (șeful oficial al statului), urma să abdice forțat la 30 decembrie 1947
• generalul sovietic Ivan Susaikov, urma să fie numit Locțiitor al Președintelui Comisiei Aliate de Control în toamnă (Armistițiul semnat de România la Moscova în septembrie 1944 instituia Comisia Aliată de Control, organ instalat în țările ocupate după înfrângerea în război, deci n-ar fi fost cazul României). Susaikov urma să fie mare șef prin România.
• Petru Groza, președintele Consiliului de Miniștri (prim-ministrul), instalat la 6 martie 1945.
Inedit: pe fundal-stânga se vede o plăcuță de stație STB (Societatea de Transport București, ITB – Întreprinderea de Transport București în perioada comunistă, RATB – Regia Autonomă de Transport București după 1990 și iar STB în prezent): Cartierul UCB. E vorba despre parcelarea Uzinelor Comunale București, locuințe ieftine construite de Primăria București în 1938-1939 în zona Parcul Bordei-Aviatorilor. Azi considerată zonă de lux, după ce a fost locuită de demnitari comuniști înainte de 1989. A doua persoană în stânga plăcuței e Lucrețiu Pătrășcanu, comunist și Ministrul Justiției în Guvernul Groza. Urma să fie ucis la începutul anilor ’50 pentru „deviaționism”.
Destulă istorie a Bucureștiului și României în doar două cadre de pe 9 Mai 1945.
foto: arhiva Agerpres
Raiden
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.