[VESTIGII] Probabil ai folosit lifturi interbelice în București, la interiorul clădirilor, dar lift pe exterior ai văzut? Uite ce-am găsit pe bulevardul Dacia, spre intersecția cu strada Polonă: dacă te uiți atent peste gard, se observă o structură metalică interesantă pe partea din spate a unui imobil de locuire colectivă din anii ’20-’30.

E vorba despre un lift de mici dimensiuni, folosit probabil pentru lemne/mâncare și/sau transport de diverse obiecte. Structura leagă parterul de etajul 2 (foto stânga). Nefuncțional de ani buni, chiar decenii, liftul pare inserat după finalizarea construcției. Cabina, azi dispărută, a fost blocată mult timp între parter și etajul 1, unde brâul ornamental de pe fațadă e întrerupt. La etaje a fost creată câte o ușă de acces la cabină, pentru a putea scoate sau pune înăuntru ce trebuia transportat. Deși cabina a dispărut undeva după 2015, mecanismul de funcționare a liftului e încă vizibil la etajul 2 (foto dreapta).

Dacă ne uităm la dispunerea în spațiu a imobilelor de locuire colectivă din interbelic, acest lift era adiacent corpului de clădire destinat personalului de serviciu, zonă care includea magaziile, bucătăriile și alte spații similare.

Mai știi alte vestigii ca ăsta prin București?

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.