Vineri, 7 august, la scena mare din curtea Operei Comice pentru Copii, spectatorii au făcut cunoștință cu un nou prieten, Ludwig van Beethoven! La împlinirea a 250 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori ai tuturor timpurilor, Opera Comică pentru Copii prezintă celor mari și mai ales celor mici concertul „Viața lui Beethoven”, concert educativ care surprinde cele mai importante perioade de creație ale acestui geniu al muzicii clasice.

Alături de Orchestra Operei Comice pentru Copii, sub bagheta dirijorului Alexandru Ilie, de soprana Raluca Oprea, pianistul Marius Groza și tenorul Valentin Racoveanu, care a prezentat evenimentul, spectatorii au petrecut o seară de vară magică. Beethoven este unul dintre reprezentanții de seamă ai Clasicismului în muzică, alături de Joseph Haydn și Wolfgang Amadeus Mozart și de aceea Opera Comică pentru Copii a hotărât să-l prezinte publicului prin cele mai frumoase creații ale sale. Programul muzical, însoțit de informații despre fiecare lucrare în parte, a conținut, la „Viața lui Beethoven”, fragmente din simfoniile I, III, V, VI și IX, din sonatele nr.1, nr.11 și nr.8, din uvertura operei „Fidelio” („Leonora III”), din concertul pentru pian și orchestră nr.3 și două dintre numeroasele sale lieduri.

Orchestra de Cameră a Operei Comice pentru Copii, alcătuită din doar cca 20 de instrumentiști, a fost într-o formă de zile mari vineri, 7 august, dezlănțuindu-se ca o orchestră mare pe acordurile beethoveniene, concentrându-se mai ales pe corectitudinea interpretării, în timp ce dirijorul Alexandru Ilie a urmărit cu fermitate respectarea cu precizie a indicațiilor compozitorului. Deși vizibil emoționat, Marius Groza a oferit publicului virtuozitatea și sensibilitatea cerute de către Beethoven pianiștilor, iar soprana Raluca Oprea ne-a dezvăluit prin prestația sa un talent actoricesc aparte. Dacă în liedul „Marmota” ea a fost veselă, jovială, așa cum cer versurile lui Goethe, în al doilea lied, „Cântec de departe”, ea a devenit gravă, oscilând între momente de revoltă și de resemnare, așa cum o cer textul și muzica.

Concertul „Viața lui Beethoven” este o experiență neprețuită pentru orice tip de spectator. Datorită faptului că se desfășoară în aer liber, pe scena amenajată în curtea Operei Comice pentru Copii, lucrările muzicale par că răspund naturii înconjurătoare, miresmelor serii și foșnetului de frunze, teatrul fiind cunoscut și datorită celor două curți ale sale, ambele încărcate de copaci și de flori, amenajate ca minunate grădini de vară. În plus, atmosfera cordială creată de organizatorii evenimentului, informațiile interesante pentru public și senzația de comuniune cu marea cultură prin muzica lui Beethoven contribuie la starea de satisfacție spirituală de la finalul concertului. Se pare că stagiunea de vară de la Opera Comică pentru Copii este încărcată nu numai cu povești și feerii fermecătoare, dar și cu seri magice dedicate tuturor iubitorilor de muzică clasică.

Articol realizat de Iulia Toea Mureșan

Foto Facebook Opera Comică pentru Copii

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.