Hol de bloc în stil mauro-florentin din anii ’30 în centrul Bucureștiului, păstrat și renovat impecabil, ceva extrem de rar! De obicei blocurile interbelice (stil art déco, modernist art déco, neoromânesc sau maur) au spațiile comune mutilate de improvizații, cu aspect mizerabil, transformate în spații de depozitare, uneori insalubre. Conceptul inițial de eleganță, modernitate și atenție la detalii a zburat pe geam. Spațiile comune (holul blocului, casa scărilor, palierele etajelor etc.) sunt, în general, neglijate.

Stilul mauro-florentin manifestat în arhitectura locală din București a fost oarecum ediție limitată. Era practicat de antreprizele de construcții deținute adesea de persoane de rit mozaic sefard (spaniol). Inspirația pentru aceste proiecte venea și din Sevilla/Alhambra, zone din Spania cunoscute pentru arhitectura maură superbă. Regimul fascist al mareșalului Ion Antonescu (1940-1944) a pus capăt practicării acestui stil în România.

Revenind la holul de bloc din poză, e ca o gură de aer proaspăt, dovada că se poate.

de Raiden

Instagram Post by Cristi | Instagram | Bucharest • July 8, 2020 at 06:39PM EEST

via instagram.com369

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.