-1 C
București
vineri, decembrie 13, 2024

Hanul Elias (Patria) e deja în al 3-lea secol de existență în centrul vechi din București.

Hanul Elias (Patria) e deja în al 3-lea secol de existență în centrul vechi din București (partea ignorată de autorități), lângă Magazinul Cocor. Uite o perspectivă inedită asupra acestui supraviețuitor din epoca post-fanariotă, cu influențe otomane (geamlîcuri impresionante la etaj) și arcade la parter, practic singurul han autentic din Bucureștii de secol 19 încă locuit.

► Prima jumătate a secolului 19: în centrul Bucureștiului, lângă Piața Mare (Unirii), se construiește Hanul Elias, numit și Patria (de la strada pe care se află).

► Construcția e în stilul caravanseraiuri sau bazare turceşti, influență puternică în epocă. Faţade includ elemente neoclasice, cu proporţii şi mod de execuţie specifice arhitecturii pe care o practicau meşterii bulgari sau macedoneni în țările sub suzeranitate otomană.

► Curtea hanului e dreptunghiulară, înconjurată de ziduri înalte. Comunicarea cu exteriorul se face printr-o singură poartă, aşezată în mijlocul laturii dinspre str. Patriei (fost segment din str. Sf. Ioan-Nou, dispărută în anii ’80). La parterul clădirii sunt spații comerciale. Curtea interioară păstrează un şir de arcade sprijinite pe stâlpi din piatră masivă, iar galeria etajului e închisă cu geamlîc.

► finalul secolului 19: Hanul Elias e unul dintre principalele hanuri ale capitalei, alături de Hanul Manuc, Hanul cu Tei, Hanul Verde, Hanul Roșu, Hanul Galben, Hanul Șerban-Vodă etc.

► 1948-1950: imobilul e naționalizat de regimul comunist, care aduce și cazează aici chiriași la stat. Clădirea își menține în mare aspectul vechi.

► 2013-2014: hanul e renovat (nu restaurat) și dus înspre zona kitsch.Tâmplăria de lemn e înlocuită cu termopane, iar piatra de râu cu care era pavată curtea e fixată în ciment.

Hanul Elias e un exemplu fericit de construcție impunătoare de secol 19 încă în picioare și locuită, chiar dacă intervențiile recente nu-s cele mai potrivite. Mai ales că zona în care se află e în cădere liberă, ignorată deliberat de autorități, care s-au concentrat pe partea centrului istoric de peste bulevardul Brătianu.

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie