19.7 C
București
luni, septembrie 27, 2021

Hanul Elias (Patria) e deja în al 3-lea secol de existență în centrul vechi din București.

Hanul Elias (Patria) e deja în al 3-lea secol de existență în centrul vechi din București (partea ignorată de autorități), lângă Magazinul Cocor. Uite o perspectivă inedită asupra acestui supraviețuitor din epoca post-fanariotă, cu influențe otomane (geamlîcuri impresionante la etaj) și arcade la parter, practic singurul han autentic din Bucureștii de secol 19 încă locuit.

► Prima jumătate a secolului 19: în centrul Bucureștiului, lângă Piața Mare (Unirii), se construiește Hanul Elias, numit și Patria (de la strada pe care se află).

► Construcția e în stilul caravanseraiuri sau bazare turceşti, influență puternică în epocă. Faţade includ elemente neoclasice, cu proporţii şi mod de execuţie specifice arhitecturii pe care o practicau meşterii bulgari sau macedoneni în țările sub suzeranitate otomană.

► Curtea hanului e dreptunghiulară, înconjurată de ziduri înalte. Comunicarea cu exteriorul se face printr-o singură poartă, aşezată în mijlocul laturii dinspre str. Patriei (fost segment din str. Sf. Ioan-Nou, dispărută în anii ’80). La parterul clădirii sunt spații comerciale. Curtea interioară păstrează un şir de arcade sprijinite pe stâlpi din piatră masivă, iar galeria etajului e închisă cu geamlîc.

► finalul secolului 19: Hanul Elias e unul dintre principalele hanuri ale capitalei, alături de Hanul Manuc, Hanul cu Tei, Hanul Verde, Hanul Roșu, Hanul Galben, Hanul Șerban-Vodă etc.

► 1948-1950: imobilul e naționalizat de regimul comunist, care aduce și cazează aici chiriași la stat. Clădirea își menține în mare aspectul vechi.

► 2013-2014: hanul e renovat (nu restaurat) și dus înspre zona kitsch.Tâmplăria de lemn e înlocuită cu termopane, iar piatra de râu cu care era pavată curtea e fixată în ciment.

Hanul Elias e un exemplu fericit de construcție impunătoare de secol 19 încă în picioare și locuită, chiar dacă intervențiile recente nu-s cele mai potrivite. Mai ales că zona în care se află e în cădere liberă, ignorată deliberat de autorități, care s-au concentrat pe partea centrului istoric de peste bulevardul Brătianu.

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.