21.9 C
București
sâmbătă, aprilie 13, 2024

Hala Domenii

De Cristian Bulfon

Au fost construite în perioada 1933-1934 pentru a deservi atât cartierul ”Parcul Domeniilor” ce lua naștere prin parcelarea făcută pentru Ministerul Agriculturii și Domeniilor, cât și cartierul de case de peste drum de bulevardul Colonel Mihai Ghica, actual Ion Mihalache.

Parcelarea inițială, din 1916, avea prevăzută în zona centrală, unde este rondul de pe strada Alexandru Constantinescu (Câmpina), funcțiuni pentru piață, comerț, școală, biserică, dar până în anii ’30 când s-a început construirea locuințelor de aici, acestea s-au schimbat în amplasamentele în care le găsim și astăzi.

Arhitectul care a construit acest ansamblu comercial este Nicu Georgescu, nimeni altul decât cel, care împreună cu George Cristinel a realizat construcția Palatului Primăriei de Verde din Banu Manta nr.9, actuala Primărie a Sectorului 1.

Proiectul lui Georgescu propunea un elegant centru comercial în stil Art Deco format dintr-un corp central destinat vânzării fructelor și legumelor, înconjurat de corpuri destinate spațiilor comerciale.

Lucrările au fost executate de către societatea ”Edilitatea”, cunoscută în epocă și cu un bogat portofoliu de construcții realizate.

Asta e partea frumoasă, de mult dusă și care, din ”teama” unora de a nu rămâne nimic, a fost înlocuită de cea urâtă, pe care o vedem azi.

Numeroasele intervenții făcute după 1950 și 1990, ultimele fiind din 2018-2019, au mutilat clădirea și au transformat-o într-o banală și urâtă construcție ce nu mai are nici o legătură cu ce a fost o dată.

Iar pentru că răul nu părea suficient făcut doar prin schingiuirea și depersonalizarea acestei hale, a trebuit și ca piața ”cu țărani”să devină un talmeș-balmeș de tarabe, acoperișuri improvizate în care dai cu capul dacă nu ești mereu atent, barăci urâte din termopan, plombe și apendice dizgrațioase construite unde a fost un pic de loc, totul într-un soi de bazar oriental de margine de imperiu, dar cu poleială de Occident de cea mai proastă factură.

Și printre toate aceste întortocheli, oamenii se strecoară cu atenție și greutate, mai ales cei în vârstă sau cei cu dizabilități motorii și nu puține au fost situațiile de pericol în care s-au găsit aceștia.

Nu am nici o tresărire – pentru că știu ce spun – când afirm că s-a pierdut constant ocazia de către administrația locală, atât cea actuală dar și de către cele anterioare, de a transforma această piață într-o zonă civilizată, funcțională și atrăgătoare.

Doar florile frumoase și culorile intense ale fructelor și legumelor de pe tarabe mai cosmetizează un pic acest tablou, dar fără a reuși să păcălească prea mult.

Iar o dovadă evidentă de delăsare-nepăsare, este și restul de construcție rămas în mijlocul căii de acces în piață, din vara anului trecut. Sunt bucăți de zidărie ce  provin de la o baracă construită ilegal și pentru care, cu toate sesizările făcute, atât personal cât și de locuitori din zonă, a durat mai bine de un an jumate ca să fie demolată.

Acum, mă gândesc că dacă Administratia Domeniului Public Sector 1 tot a curățat resturile de betoane de la ”Dacul de pe Dacia”, poate vine și la Domenii!

Foto 1: proiectul arhitectului Nicu Georgescu, foto 2: hala în 1936, foto 3: 1979, realizată de Șerban Lăcrițeanu, foto 4: AGERPRES 2006.

Restul sunt poze actuale, iar ultima este cu resturile de zidărie de care pomeneam.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie