20.6 C
București
luni, iunie 14, 2021

Gara de Est a Bucureștiului (Gara Obor) e una dintre cele mai impresionante construcții în stil neoromânesc din oraș.

Gara de Est a Bucureștiului (Gara Obor) e una dintre cele mai impresionante construcții în stil neoromânesc din oraș. Deschisă în 1903, are și elemente industriale, datorate funcțiunii. Asta e o perspectivă mai puțin cunoscută, cu fațada dinspre liniile de tren. Se observă frontispiciul inițial scris cu ceea ce azi numim font Romanian Archaic, „București – Est”. Mai ales după anii ’90, clădirea a devenit tot mai neglijată. La final de anii 2000, i s-a înlocuit acoperișul și a fost spoită neinspirat fațada. Feroneria ruginește, spațiul interior + exterior al gării e insalubru, iar peroanele, pasarela metalică pietonală adiacentă, infrastructura de cale ferată și de clădiri-anexe e în picaj accelerat. Jale mare, gen. Totul arată abandonat, nimănui nu-i pasă. Piața din fața clădirii, de pe b-dul Gării Obor, e o parcare murdară și-o autogară improvizată, nu un spațiu de activare pietonală. Gara Obor, clasată B pe lista monumentelor istorice, e o oportunitate ratată pentru București de a-și diversifica obiectivele feroviare.

Transportul cu trenul, activitate nepoluantă, a fost deprioritizat în și împrejurul capitalei în ultimele decenii. Liniile de cale ferată intracitadine (majoritar industriale) n-au fost convertite în linii de transport ecologic, ci au fost distruse. Un tren urban ar fi fost foarte util. Gara de Nord (cea principală) arată jenant, iar gările secundare (inclusiv cea de Est sau cea de la Titan-Sud) sunt lăsate de izbeliște. E subiect de scandal? Nu. Atunci nu e abordat de Guvern sau de candidații la Primărie. Merg aleșii locali sau miniștrii cu trenul? Nu, că nu-s săraki, sărakilor. Un oraș evoluat exploatează toată infrastructura de transport în comun și o interconectează. Nu e cazul Bucureștiului în 2020.

Se face linie de tren spre Aeroportul Henri Coandă. Prea puțin, prea târziu.

de Raiden

Instagram Post by Cristi | Instagram | Bucharest • July 5, 2020 at 09:52AM EEST

via instagram.com156

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.