EDIT: expoziția e ilegală, listată ca atare pe site-ul lui Banksy. Artistul nu și-a dat acordul pentru așa ceva.

Între 30 iulie – 27 octombrie 2019 are loc la Arcul de Triumf din București expoziția „The Art of Banksy”. Sunt expuse câteva lucrări de-ale celebrului artist stradal anonim antisistem. Evenimentul e organizat de o entitate numită generic „Art Gallery”, cu sediul pe strada Doamnei. Organizarea expoziției e de vis:

1. EXPONATELE. Super ok dar aruncate la întâmplare, ca la promoții într-un magazin. Display-ul țipă „ieftin”, cu lămpi clip-on atașate de bare metalice pentru a lumina vizualurile. Nu există o temă, un mesaj concret. Cultură serioasă.

2. LOCUL. Total inadecvat spațial și simbolic. Problema cu spațiul: picioarele Arcului de Triumf sunt înguste, ocupate de scări, nu prea e loc de stat și admirat exponate. Iluminatul e slab deoarece picioarele Arcului reprezintă căi de acces, nu locuri de staționare. Problema cu simbolismul: Arcul de Triumf e monument militar dedicat victoriei României în Primul Război Mondial și Marii Uniri din 1918. Nicio legătură cu arta stradală. Vizualurile lui Banksy zac între efigiile regelui Ferdinand și reginei Maria și între proclamațiile lui Ferdinand gravate în piatră. Expoziția asta trebuia organizată la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC).

3. BILETELE. Costă 35 lei în timpul săptămânii și 40 lei în weekend, preț pe care unii vizitatori îl consideră cam piperat mai ales că nu e clar dacă sunt originale Banksy sau reproduceri. Oricum, artistul e cunoscut pentru opoziția la ideea organizării de expoziții cu creațiile sale.

4. ACCESUL. Presupunem că vrei să mergi la Arc doar pentru a urca pe terasă să admiri peisajul. Vei plăti bilet de expoziție pentru că organizatorii și autoritățile n-au gândit o soluție pentru cei care doar vor să urce pe Arc. În concluzie, Arcul de Triumf e confiscat până la final de octombrie de o expoziție care n-avea ce căuta acolo. Oraș smart.

E amuzant că expoziția ilegală e susținută de Primăria București care nu întelege ce e aia artă stradală de calitate și cum arta stradală potențează spațiul urban, îl redefinește. Mai mult, deși Arcul de Triumf e redeschis de ceva vreme, autoritățile au eșuat să organizeze acolo un muzeu al Marii Uniri care să prezinte vizual, logic, atractiv și fără mistificări cum s-a ajuns la evenimentul din 1918.

Expoziția ilegală cu Banksy e exemplul perfect de lăcomie de bani: o entitate anonimă dar probabil cu relații la autorități (Primărie, Administrația Monumentelor) se folosește de un simbol bucureștean pentru a expune la modul execrabil ceva cool pentru a mulge de bani publicul curios. Foarte Banksy, în mod ironic.

Poftiți la cultură la kil! Sau poate nu. Nu validați ilegalitatea asta.

EDIT 2: pe bilete scrie: „eveniment organizat de SB HUB SRL, CUI: RO 38367048, beneficiar al sumelor rezultate din vânzarea biletelor”.

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.