Comisia juridică din Camera Deputaţilor a amendat marți, 7 noiembrie, un proiect de lege care ar putea aduce noi reguli în folosirea trotinetelor.
Astfel, dacă proiectul va fi adoptat de către plenul Camerei Deputaților, ar urma ca vârsta minimă necesară pentru a conduce o trotinetă electrică pe drumurile publice să fie de cel puțin 16 ani, iar proprietarii vehiculului să fie obligați să dețină o asigurare obligatorie.
Mai mult decât atât, pentru a închiria o trotinetă electrică, în regim de self-service, utilizatorul ar urma să completeze un chestionar cu 5 întrebări obligatorii, referitoare la legislația rutieră.
Și pentru ceilalţi utilizatori de trotinete electrice, adică cei care sunt proprietari, ar urma se instituie o obligaţie de asigurare generală urmând ca ASF să emită normele în sensul acesta.
După avizarea din Comisia Juridică proiectul de lege urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaților, care este forul decizional în acest caz.
Și în Consiliul General al Municipiului București (CGMB) există un proiect de regulament privind utilizarea trotinetelor electrice.
Acest proiect, inițiat de grupul PNL din CGMB, a fost prezentat de către viceprimarul liberal al Capitalei, Stelian Bujduveanu, încă de anul trecut, și a suscitat dezbateri publice intense.
Însă, trei încercări de dezbatere a proiectului în CGMB au eșuat, din cauza lipsei consensului în cadrul majorității PNL-USR-PMP, după cum explica primarul general al Capitalei Nicușor Dan.
De aceea, viceprimarul Stelian Bujduveanu a propus chiar organizarea unui referendum, pe modelul parizian, cu privire la trotinetele electrice, anul viitor, odată cu alegerile europarlamentare, pe 9 iunie.
„Bucureștenii trebuie să decidă: Cu sau fără trotinete electrice pe străzile din Capitală! În calitate de Viceprimar General și de consilier al Partidului Național Liberal, am elaborat în urmă cu un an Regulamentul pentru folosirea trotinetelor. Documentul a urmat toți pașii legali, inclusiv dezbaterea publică, fiind propus și scos de 3 ori de pe ordinea de zi a Consiliului General. Am decis astfel că Bucureștiul nu mai poate aștepta. Ne întoarcem la cea mai bună formă de democrație și îi întreb direct pe bucureșteni, prin referendum, dacă își doresc sau nu trotinete electrice în regim self-service pe străzile orașului. Pentru a avea costuri cât mai mici, propun ca referendumul să aibă loc odată cu alegerile europarlamentare care vor avea loc, duminică, 9 iunie 2024. Invit consilierii generali, indiferent de culoarea politică, să semneze și să susțină acest demers. Începând de astăzi propunerea de referendum și lista pentru semnături sunt disponibile la Cabinetul meu din cadrul Primăriei Capitalei – Bd. Regina Elisabeta, nr. 47”, nota pe pagina se de socializare viceprimarul PNL Stelian Bujduveanu.
În context, este interesant de menționat faptul că, la Paris, trotinetele de închiriat au fost interzise de la 1 septembrie anul acesta, în urma unui vot covârșitor al parizienilor, care s-au pronunțat împotriva acestora în proporție de 89%.
Ce-i drept, la referendum, au participat circa 7,5% dintre parizieni. Dar, chiar primărița Parisului, Anne Hidalgo, a făcut campanie împotriva trotinetelor electrice de închiriat, deoarece utilizarea lor haotică devenise un pericol pentru pietoni.
Parisul a devenit, astfel, prima capitală europeană care a interzis utilizarea trotinetelor electrice închiriate în regim de self-service.
sursa-bucurestifm.ro
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.