[DISTRUGERE] Martie 2019. Fără ca cineva să opună rezistență, unele dintre cele mai importante vestigii bucureștene sunt distruse de cuvele și șenilele excavatoarelor: ce a mai rămas din fundațiile vechiului Teatru Național de pe Calea Victoriei – fundațiile centralei termice a teatrului și fundațiile unui corp-anexă administrativ – dispare pentru a face loc unei clădiri de birouri de 9 etaje, în spatele Hotelului Novotel.
► TEATRUL NAȚIONAL. Inițial Teatrul cel Mare de pe Podul Mogoșoaiei, contribuise decisiv la dezvoltarea culturii bucureștene iar spațiul dimprejurul său, Piața Teatrului, a fost un pol al high life-ului, cu hoteluri și cafenele. Reparat și renovat de-a lungul deceniilor, teatrul a fost bombardat de Germania Nazistă imediat după 23 August 1944, ca retaliere pentru că România întorsese armele împotriva puterilor Axei în al Doilea Război Mondial și se alăturase Aliaților.
► FOTO
– 1930: vedere aeriană a Pieței Teatrului, cu roșu sunt evidențiate centrala termică și corpul-anexă
– 1963: deși teatrul nu mai există, cu roșu sunt evidențiate centrala termică intactă și o parte supraviețuitoare din corpul-anexă, contemporane cu construirea la finalul anilor ’50 a blocurilor de pe str. Ion Câmpineanu, parte a ansamblului Piața Palatului RPR
– 2004: fundațiile vechiului TNB înainte de distrugerea pentru construirea Hotelului Novotel, deși discuțiile inițiale autorități-proprietar hotel ar fi prevăzut păstrarea, punerea în valoare și integrarea în noul proiect a unei părți din vestigii
– 2019: distrugerea fundațiilor rămase
► ARHEOLOGIE. Pe terenul teatrului au fost identificate vestigii de la anii 700 și din epoci ulterioare, inclusiv morminte. În timpul bombardamentelor din 24-26 august 1944, acoperișul clădirii a luat foc, dar avariile n-au fost catastrofale. Deși putea fi restaurat, fiind întocmit și un proiect în acest sens,Teatrul Național a fost demolat în toamna lui 1947. Partea centrală a amplasamentului teatrului a fost nivelată și amenajată în mai multe etape (peste tot se păstrau, parțial, numai fundații din subsol), fiind acoperită cu plăci de plăci de granit puse direct peste moloz, apoi înlocuite de plăci de pavaj de beton. Ulterior s-a mai turnat și un strat de asfalt. Corpurile-anexă au fost demolate în anii ’60 pentru a se amenaja magazine și o parcare. Majoritatea fundațiilor a fost distrusă în 2004 pentru construirea Hotelului Novotel, însă fundațiile spatelui teatrului (inclusiv spatele scenei), ale centralei și ale corpului administrativ încă se păstrau.
► MARTIE 2019. După ce sub administrația Sorin Oprescu (PSD-PNL) au fost distruse fundațiile Mănăstirii Sf. Sava de la Universitate pentru amenajarea în 2010-2011 a unei parcări subterane, în prezent administrația Gabriela Firea (PSD) a aprobat distrugerea ultimelor vestigii ale Teatrului Național de pe Calea Victoriei. Acestea ar fi trebuit excavate, studiate iar, puse în siguranță, puse în valoare și expuse public ca obiectiv turistic. Bucureștiul, oraș afectat istoric de cutremure, de sistematizări aberante ale regimurilor totalitare și de un haos urbanistic dement, nu-și permite luxul să-și șteargă în așa hal istoria. Problema e că populația nu e educată să respecte orașul iar autoritățile locale incompetente îl batjocoresc fără a fi trase la răspundere de cetățeni.
Nimeni nu a scris despre crima asta de patrimoniu, nimeni n-a documentat, pe nimeni n-a interesat ce-i cu șantierul început brusc în spatele Hotelului Novotel. Nici măcar nu s-a încercat integrarea vestigiilor în proiectul nou, dacă tot se vrea ceva acolo. Încă un turn de birouri trântit în centru va aglomera și mai mult zona. Chiar nu era nevoie de o astfel de clădire pe un sit istoric asociat Căii Victoriei.
de Raiden
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.