Donald Trump lasa mostenire Americii cateva premiere in sistemul constitutional care vor fi considerate fie statistici, fie exceptii nemaintalnite in toata istoria politica americana.
De la victoria sa neobisnuita in alegerile din 2016, trecand prin transformarile petrecute in mandatul sau, accesele sale de retragere din rolul globalist al SUA si la inevitabila sa punere sub acuzare, fostul presedinte ofera substanta unei directii de analiza a evolutiei establishmentului din Washington DC.
Chiar daca victimizarea sa permanenta ca inamicul public nr 1 al democratilor progresisti continua sa fie tema principala de lupta politica in perspectiva alegerilor din 2024, sansele unei capacitari majoritare a electoratului sunt reduse.
Rareori se intampla ca un politician sa revina in functie ca „underdog”. Strategia cuceririi puterii din pozitia de concurent creditat cu a doua sansa este posibila doar o singura data.
Greu de crezut ca mai sunt multi americani dispusi sa incerce cu un invins. Unul care si-a devoalat in mandatul sau toate schemele de PR si idiosincraziile.
Punerea sa sub acuzare este o premiera constitutionala, dar si un incident previzibil pentru un personaj politic impulsiv si convulsiv.
Temperamentul mesianic al lui Donald Trump este fermentul care a intretinut pasiunile si rivalitatile in interiorul publicului elector.
Insa orice reteta s-ar produce in laboratoarele consultantilor politici, gustul de altadata nu garanteaza o dependenta debordanta.
Provocarea acestor zile este cum va arata proiectul politic al unui candidat prezidential supus unei proceduri judiciare in derulare si cel mai probabil altor acuzatii, inca neformulate public.
Vom fi tentati sa credem ca aceasta conjunctura ii va oferi lui D. Trump un val de simpatie sau, din contra, de saturatie?
Stim cum va fi exploatat acest impas de staff ul candidatului, dar nu stim ce crede America (si aici ii includ si pe multi republicani) despre un posibil presedinte suspectat de diferite infractiuni.
Miza acestui caz depaseste granitele SUA. Asa cum anii 2016 – 2020 au inflamat publicul american, dar si orientarea strategica a Americii in anumite dosare, la fel ne putem astepta la o serie de consecinte dupa 2024.
Miscarea suveranista care a capatat tractiune dupa victoria in alegeri a lui Trump spera intr-o revigorare prin revenirea unui presedinte sustinator.
Un esec, insa, va deturna si mai tare directia activistilor suveranisti care vor fi nevoiti sa-si gaseasca alte figuri planetare din spatiul democratiilor de factura liberala.
In final, soarta lui D. Trump e secundara, doar perspectiva politicii americane conteaza cu adevarat. De felul cum va arata locatarul de la Casa Alba va depinde si noua ordine mondiala din care si noi, romanii, vom face parte.
Claudiu Lucaci
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.