27.1 C
București
joi, iulie 18, 2024

Despre Primăria Sectorului 1 , pe numele ei din certificatul de naștere, ”Primăria de Verde”

Două informații, puțin sau deloc știute, despre Primăria Sectorului 1 , pe numele ei din certificatul de naștere, ”Primăria de Verde” .

Prima, dezvăluie că în afara frescelor din Sala de Consiliu pictate de Olga Greceanu, a mai existat o lucrare exterioară ”in fresco”, pictată pe brâul pe care este ceasul turnului. (Credit info: e-architecture.ro).

Din extrem de puținele informații găsite, aflăm că această frescă reprezenta scene în care apăreau Majestățile lor, Regele Ferdinand și Regina Maria. Este posibil ca și aceasta să fi fost executată tot de marea artistă, dar din păcate nu am găsit nici o referire certă asupra autorului.

Brâul cu fresca, de sub ceasul turnului,poate fi văzut în unele fotografii  de epocă, așa cum este cea atașată și datată 1938.

Din păcate, această frescă a dispărut în anii ’50 sub o tencuială armată, care face astăzi imposibilă recuperarea ei.

Nu am găsit, iarăși, nici o informație despre această lucrare de armare, dar este posibil să fi avut rol de consolidare, pentru că dacă s-ar fi dorit doar dispariția frescei, se putea proceda ca în cazul celor din Sala de Consiliu și ar fi fost acoperită cu tencuială simplă sau vopsea.

Nu știu dacă e adevărat, e doar o teorie proprie, dar probabil pe undeva prin arhivele primăriei, există mențiuni despre această lucrare.

A doua informație, mai recentă, ne spune că la începutul anilor ’90, turnul Primăriei a găzduit … un post de radio!

Mai exact, de aici emitea ”Radio Nova 22” (cine și-l mai amintește?).

Informația o găsim în cartea scrisă de Nelu Stratone – ”Stratonelu (un rocker atipic). Nelu Stratone in dialog cu Florin-Silviu Ursulescu” (foto atașată).

Dar celebritatea turnului este incontestabil dată de cel care veghează din înaltul lui – ”Cavalerul înzăuat”, sau ”Pandelică”, pentru prieteni.

Cristian Bulfon

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie