24.2 C
București
joi, iunie 19, 2025

De ce lipsesc din peisaj marile Universități românești, prin departamentele lor de cercetare-dezvoltare.

Poate ne trezim, și realizăm că există și altele pe lumea asta, nu doar ”glorioasa” industrie IT, care ne este de mare ”folos” acum. Tratează carcalacul cu slujba de înmormântare transmisă de la Patriarhie!

Drept pentru care vreau să înțeleg și eu de ce lipsesc din peisaj marile Universități românești, prin departamentele lor de cercetare-dezvoltare. Avem nevoi de atâtea lucruri, de la materiale pentru costumele de protecție și pentru filtrele măștilor până la produse complexe, gen ventilatoare, aparatură medicală, în general. În anii 1970-1980 Politehnica din București, pe care o cunosc, era implicată în tot felul de proiecte, care, după standardele vremii, erau pierdere de vreme și de bani. Dar atunci se lucra la transmisii de date pe fibră optică, giroscoape laser, tot felul de materiale speciale pentru industria aeronautică și nucleară, adezivi, etc. La o adică, nu strica să le ai. Se acumula experiență, se strângeau informații.

Acum e bine că ne mândrim cu nu-ș ce roboți (făcuți din piese cumpărate de la alții) câștigători de concursuri de sumo pentru astfel de bazaconii. Dar poate că Politehnica ar putea oferi un model de aparat de respirație, pe care l-ar putea produce în atelierele proprii. Sau modele de măști cu filtru. Sau un robor de sterilizat spațiile din spitale. Senzori pentru supravegherea bolnavilor critici. Lucruri simplu de fabricat, produse apoi în serie mare, prin transfer către sectorul privat. Finanțate de Guvern.

Eu pun o problemă de principiu. Poate unii fac. Dar nu se vede nimic. Poate pentru că am uitat să lucrăm împreună. Poate că nu are cine gândi pe termen lung. Fiecare cu aia a mă-si. Nu știe stânga ce face dreapta. Sau nu vrea să știe.

Asta e situația. Acum. Și mă tem că trece și criza asta fără să învățăm nimic, fără să facem nimic…

de Constantin Gheorghe

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie