28.2 C
București
sâmbătă, septembrie 7, 2024

De ce e important colțul Căii Victoriei cu strada Lipscani

[SIMBOL] Librăria și Editura Socec sunt sinonime în istoria bucureșteană cu culturalizarea maselor în a doua parte a secolului 19 primele decenii ale secolului 20. Librăria Socec a fost deschisă la București, în 1856, de întreprinzătorul român de origine cehă Ioan V. Socec. Editura „Socec & Co.” a fost una dintre primele edituri mari din România, practic cea mai importantă din industria românească a cărții, din anii 1870 până la finalul perioadei interbelice. La Socec s-au publicat și prin Socec s-au distribuit cele mai mari opere literare clasice ale României.

În 1907, editura și-a ridicat un sediu impunător la colțul Căii Victoriei cu strada Lipscani, care apărea pe toate ilustratele de promovare a capitalei și care a devenit un adevărat reper pentru cultura bucureșteană. Socec a funcționat și după Primul Război Mondial, iar dezvoltarea din interbelic a făcut ca vechiul sediu să devină neîncăpător. A fost demolat la finalul anilor ’20, iar în 1930 a fost inaugurată noua clădire, pe care Socec a împărțit-o cu filiala bucureșteană a celebrelor Galerii Lafayette din Paris. Imobilul art deco e și în prezent una dintre cele mai frumoase clădiri de pe Calea Victoriei.

Casa de librărie și de editură Socec a fost desființată de autoritățile comuniste în anul 1948, primul an de republică populară. Sediul său și fostele Galerii Lafayette au devenit Magazinul Victoria, denumire care se menține și în prezent.

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Ce să fie?

Din aceeasi categorie