26.8 C
București
marți, iulie 23, 2024

… dar de ce nu se face!

Ca să cuprindem cu vederea întreaga imagine a lucrărilor edilitare trebuie să înțelegem și greutatea de a le face.

Oricît te-ai da cu curul de pămînt, tu – ca Primărie – nu poți să nu treci printr-o veritabilă aventură pînă cînd te-apuci de dat prima lopată.

De-aia durează atîta pînă începi – transformi ideea într-o hîrtie că vrei să faci; o hîrtie pe care începi s-o plimbi, s-o înmulțești pînă cînd ajunge dosar și din dosar un munte de dosare; nu merge altfel ca să vezi dacă se poate, dacă ai cu ce; pe scurt ce, cui și cît să ceri.

Făceam, într-adevăr, bășcălie cînd vorbeam despre „intenția primăriei de lansare de cerere de ofertă în vederea realizării unui studiu de fezabilitate pentru stabilirea indicatorilor pe baza cărora se va bugeta întocmirea caietul de sarcini care stă la baza aprobării hotărîrii pentru lansarea licitației de execuție a lucrării” – dar… cam așa merg lucrurile!

Ca să nu zic că fiecare lucrare trebuie să fie luată-n felul ei: poate ai nevoie să fie gata iute și atunci plănuiești din prima că o să te coste mai mult… poate îți permiți s-o faci mai pe îndelete, în condiții mai lesnicioase. Poate faci cu banii tăi, poate faci cu banii primiți prin cine știe ce program de investiții…

Ha! Nici mai departe nu-i ușor: ai ajuns la licitație și gata. În realitate firmele care să se-nghesuie la lucrări publice nu-s multe. Par multe… dar nu-s. Și nu întotdeauna în condițiile și termenele tale!

Alegi pe cea care zice că lucrează cel mai ieftin, deși știi că n-o să fie în stare să termine? Sau pe cea care știi că e scumpă dar livrează? Sau te folosești de una din firmele casei, cu care ești obișnuit să lucrezi?

Licitația, vedeți voi, nu-i doar despre prețul cel mai mic; trebuie s-o faci în așa fel încît să fie cîștigată de cine vrei tu; și uneori vrei să cîștige cei cu care știi că o să lucrezi cel mai bine chiar în folosul public.

Dar licitația poate nu iese. Nu că nu iese cum vrei tu; poate nu iese deloc. Sau iese prost. „Back to square one” – cum se zice: repetir!

… și iar durează.

Sau poate – în tot acest timp – se schimbă condițiile… prețurile… situațiile obiective pe care le-ai presupus la vremea cînd ai făcut proiectul: altă bătaie de cap.

Ce vreau să zic? Că durează: și vorbesc doar despre situația în care Primăria chiar vrea să facă și chiar vrea să facă lucrările ca la carte.

de The Hungry Mole

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie