15.5 C
București
luni, septembrie 16, 2024

Dacii se intorc acasa

Proiectul ,,Statui de Daci” realizat de AICC reprezinta o initiativa care ne daruieste un monument menit face apel la  identitatea culturala nationala: o copie a unei statui de dac, realizata in perioada imparatului Roman Traian. Folosind tehnologia moderna din secolul XXI pentru a reproduce statui din secolul II, proiectul a devenit realitate, iar statuia se afla acum la Muzeul National de Istorie a Romaniei, urmand a fi amplasata pe Bd. Dacia. 

 

Intregul proiect ”Vreau un dac in Bucuresti” a avut la baza studiile realizate de Leonard Velcescu, istoric al artei cu un doctorat la Sorbona a carui activitate se concentreaza pe identificarea si decodificarea temelor dacice din sculpturile romane.  Studiul a fost inspiratie, dar vreme de trei ani, intreaga echipa AICC, alaturi de presedintele executiv Florin Pirlea, si-a concentrat efortul pentru realizarea monumentului ca in patrimoniul istorico- cultural al tarii sa acoperim acest gol. 

 

Drumul parcurs de proiectul ,,Statui de Daci”

 

Au fost peste 100 de statui de dac in forumul Traian, multe dintre ele s-au pierdut, iar cele care au ramas sunt raspandite peste tot in lume.  In tara noastra nu a existat niciun astfel de monument care să demonstreze importanta poporului dac pentru Imperiul Roman. Prin proiectul ,,Statui de Daci”, Asociatia de Identitate Culturala Contemporana, AICC, a dorit sa contribuie la cultura noastra contemporana, daruind comunitatii o copie a celei mai bine conservate statui care in antichitate a facut parte din Forumul Traian si care ar putea reprezenta chipul lui Decebal. Cu multa perseverenta,  echipa asociatiei a depus eforturi pentru strangerea de fonduri necesare realizarii statuii, realizarea acesteia intr-o galerie abilitata din Italia, transportarea in siguranta a statuii in Romania si amplasarea acesteia intr-un loc adecvat semnificatiei sale. Cum monumentul a fost realizat 100% din fonduri private, eforturile AICC au fost considerabile in fiecare etapa a proiectului. 

 

Evolutia proiectului ”Statui de daci”

 

Proiectul a debutat cu o expozitie fotografica deschisa publicului, cu un site (statuidedaci.ro) si o aplicatie lansate in anul 2012, sub forma unei campanii ,,Sa ii aducem pe daci acasa”. Apoi, membrii asociatiei au  initiat proiectul ”Vreau un dac in Bucuresti” care implica realizarea unei replici fidele a statuii de nobil dac din Florenta, al carui rezultat poate fi vazut la Muzeul National de Istorie a Romanie, statuia fiind amplasata in holul central.  Pentru a pastra acuratetea detaliilor s-a utilizat tehnologie de scanare 3D si sculptura computerizata. 

 

Statuia nobilului dac din Florenta ar putea reprezenta chipul lui Decebal

 

Prima realizare in cadrul proiectului a fost busturi de nobil dac, care au fost amplasate in aeroporturile Otopeni si Avram Iancu.  

Eforturile AICC s-au concentrat, in schimb, pentru a realiza o copie a celei mai bine conservate statui romane, un dac la scara monumentala, replicata cu ajutorul tehnologiei 3D la un atelier din Florenta. Opera finalizata a ajuns in tara pentru a fi gazduita temporar la Muzeul National de Istorie iar amplasamentul final al statuii va fi o piateta de pe Bulevardul Dacia, intersectie cu Bd Nicolae Iorga. 

Statuia aleasa pentru a fi reprodusa in cadrul proiectului ,,Statui de Daci” are propria poveste si un loc particular in ansamblul statuilor din forumul roman. Acesta este realizata din porfir rosu, un material mult mai rezistent decat marmura, care a permis conservarea statuii cat mai fidel, pana in cele mai mici detalii. Bratele si chipul statuii sunt din marmura alba si au necesitat anumite lucrari de restaurare de-a lungul timpului. Amplasamentul real al statuii nu a putut fi reprodus cu exactitate in forumul lui Traian insa, surse de documentare mai vechi, inclusiv reprezentari de pe monede, indica existenta unui Portic Purpuriu decorat cu mai multe statui din porfir rosu. Dintre aceste statui doua se afla la Luvru si trei la Florenta. 

Statuia nobilului dac din Florenta, aflata acum in copie la Muzeul National de Istorie a Romaniei, mai are o semnificatie importanta: chipul statuii l-ar putea reprezenta pe Decebal, potrivit cercetarilor istoricului Leonard Velcescu. 

 

Amplasamentul statuii si directii ale proiectului 

 

Pana la amplasarea monumentului reprodus cu ajutorul tehnologiei 3D pe Bulevardul Dacia, unde va avea resedinta permanenta, va salaslui la Muzeul National de Istorie al Romaniei, spatiu unde se afla copie a celebrei columne a lui Traian, realizata prin tehnica mulajului. Aceasta a fost comandata in anul 1939 si a fost finalizata in anul 1967, la 100 de ani dupa ce ideea unei asemenea reproduceri a fost lansata de Mihail Kogalniceanu. 

 

 

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie