Să îți asumi să intri în afaceri înainte de a împlini 30 de ani este o provocare. A face afaceri în alte țări decât România este un act de curaj. Să faci afaceri imobiliare în Qatar înseamnă viziune, curaj și asumare. Este exact ceea ce face Șerban Spirea, managing director FGREALTY – Qatar.

Din interviul cu Șerban am învățat despre provocarea antreprenoriatului, despre etica muncii și despre curajul de a-ți urmări visul.

fgrealty - real estate Qatar

 

Corina Ștefan: Sa începem cu o scurtă introducere: cine este Șerban Spirea și ce te definește la ora actuală ca antreprenor?

Șerban Spirea (FGREALTY – Qatar): Cine este Șerban? Asta este o întrebare dificila pentru începutul anului 🙂 . Sunt un tip care se “aruncă cu capul înainte” și care nu înțelege expresia “ nu este posibil “. De mic am făcut cam “ce m-a tăiat capul” fiind un copil și adolescent nonconformist, iar de aici am acumulat o grămada de experiente și cel mai important convingerea că se poate să obții orice îți dorești cu adevărat..

In multe dintre proiectele de până acum am urmărit nu numai partea financiară, ci și cunoștințele cu care mă pot alege în urma unui proiect. De ce? De când am început să fac business, nu de foarte mulți ani, m-a atras foarte tare “jocul”. Jocul business-ului sau arta de a crea valoare pentru tine și cei din jurul tău, include o varietate de subiecte (relaționări de tot felul, negociere, poziționare personală / a business ului samd. ) skilluri pe care nu le poti dobândi doar citind sau studiind, ci si practicând.   Așa mi-am propus ca FGREALTY să devină one of the best real estate companies in Qatar, aducând în acealași timp valoare în viața clienților mei și a angajaților mei.

Antreprenor? Hm… Nu cred că este posibil să devii antreprenor în adevăratul sens al cuvântului fără a fi capabil să îți asumi riscuri pe care un om normal nu și le poate lua (sau crede ca nu și le poate asuma ). Esența pe care un antreprenor o crează de -a lungul eșecurilor este de a investit  în dezvoltarea abilităților. Este complicat să descriu ce simt și ce cred despre asta pentru că sincer nu am mai făcut-o până acum,  dar cred ca totul vine din încrederea că poți ajunge unde îți propui cu orice preț.

 

De-a lungul carierei mi-am descoperit plăcerea de a oferi șanse oamenilor mai puțini experimentați, dar cu un potențial de a crește. Văzându-mă pe mine la început în fiecare om cu care am lucrat sau lucrez, am oferit o importanță foarte mare fiecăruia în parte. Asta m-a ajutat sa creez o echipă tânăra și foarte solidă, care după părerea mea este asset-ul cel mai important al oricărei firme și antreprenor.

am oferit o importanță foarte mare fiecăruia în parte. Asta m-a ajutat sa creez o echipă tânăra și foarte solidă, care după părerea mea este asset-ul cel mai important al oricărei firme și antreprenor.

Ne poți descrie un drum al carierei tale și cum ai ajuns antreprenor în domeniul imobiliarelor de lux în Qatar?

Șerban Spirea: Ca adolescent am practicat baschetul la un nivel bun până la vârsta de 22 de ani, experiență care m-a învățat niște principii care se aplicat in business. După terminarea facultății am luat decizia să plec din România în Marea Britanie pentru a-mi continua studiile. La 24 de ani am ajuns în Doha (Qatar) neștiind mare lucru despre tot ce se petrece aici. Am fost angajat într-o firmă de imobiliare care era în plină creștere în perioada respectivă și acolo am început sa înțeleg vânzări în imobiliare, începând cariera cu apartments for rent in Qatar . Mi-am dat seama că asta este cariera pe care vreau să o urmez și de acolo am început să lucrez foarte multe la mine (skilluri, knowledge, samd).

In 2014 am decis să merg pe cont propriu, risc pe care sunt bucuros că am putut să mi-l asum alături de familie. Țin minte o discuție cu o persoană care îmi spunea:

EL: “ Trebuie sa calculezi foarte bine riscul ăsta pentru ca te poate da înapoi mulți ani “

EU: “ Dacă nu mi-l asum acum, atunci când? O sa regret dacă nu îl iau ACUM “ și am mers înainte. Doamne ajută !

FGrealty - real estate companies-the smart city

Imobiliare de lux?

Nișa aleasă de mine a fost lux,lux și iar lux. Inspirat dintr-o carte “ The art of the deal “ – Donald Trump- în care spune faptul că valoarea unei proprietăți este dată de locația proprietatii. Ca om de vânzări, produsul trebuie să îmi placă. 🙂

CS: Sunt sigură că mulţi cititori sunt atrași de exoticul Qatar. Cum este să trăiești, să muncești și, mai ales, să faci business in Qatar?

Șerban Spirea: Qatar este o altă lume comparând cu Europa, o altă cultură, alt mediu de business. Este o țară poate cu cel mai mare potențial economic de creștere din lume, ținand cont de faptul ca acum 20 de ani nu exista mai nimic aici. FIFA World Cup 2022 a intrat în linie dreaptă, Qatar ul fiind țara organizatoare a evenimentului sportiv.

Jocul business-ului sau arta de a crea valoare pentru tine și cei din jurul tău, include o varietate de subiecte (relaționări de tot felul, negociere, poziționare personală / a business ului samd. ) skilluri pe care nu le poti dobândi doar citind sau studiind, ci si practicând.  

CS:Ne poți descrie specificul pieței de imobiliare din Qatar? Pentru ca este o zonă necunoscută nouă, te-am ruga să ne ajuți sa înțelegem inclusiv specificul publicului și a zonelor importante de dezvoltare imobiliara.

Șerban Spirea: Piața imobiliară este într-o plină expansiune și oferă o varietate de oportunități la nivelul investițiilor sau închirierilor. Noi suntem specialiați în special properties for sale in Qatar. Ca si zone The Pearl Island, West Bay, Msheireb  si unul dintre cele mai mari proiecte din GCC , Lusail City, sunt zonele care se dezvoltă cu o rapiditate mai mare decât alte zone. Clienții sunt de toate felurile și naționalitățile, FGREALTY fiind o companie nișată pe zona de lux primește clienți care cer anumita zonă și un standard specific de calitate a proprietății.

CS:Ce este mai profitabil acum pe piata imobilara din Qatar? Tu ce alegi, in ce esti specializat?

Șerban Spirea: Investitia în zona rezidențială este trendul actual care începe sa fie accesat din ce în ce mai mult de străini veniți să lucreze aici sau să investească în zona imobiliară.

FGrealty - real estate companies-the smart city

CS:Cât de dificil este ca expat să închiriezi sau să cumperi o proprietate în Qatar?

Pentru a cumpăra proprietăți în Qatar, zonele: Lusail City, The Pearl Island si West Bay sunt free hold. Asta înseamnă că orice naționalitate poate achiziționa orice tip de proprietate. Pentru cei interesați am făcut un ghid pe care îl găsiți pe site-ul fgrealty.qa.

 CS: Ce ai sfătui antreprenorii români care doresc să crească o afacere în străinătate?

“Romania is everywhere, represent it with pride and integrity”  este un quote pe care il recomand.

CS: Ce îți  dorești pentru FGREALTY pentru 2019?

Am încheiat 2018 ca fiind unul dintre  cei mai buni ani ai companiei.

FGREALTY va întâlni o expansiune globală; Istanbul fiind primul birou internațional care va începe sa opereze în Turcia din 2019.

2019 ne prinde foarte montați în a continua dezvoltarea platformei www.fgrealty.qa .

Mulțumim Șerban!

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.