[1 DECEMBRIE 1918] Cum s-a sărbătorit primul 1 Decembrie la București? Obișnuite cu paradele militare anuale standard din fiecare an de la Arcul de Triumf, generațiile actuale n-au idee ce bucurie autentică a fost la sărbătorirea inițială a Marii Uniri. Hai să vedem ce a însemnat alaiul regal acum mai bine de un secol!]

BACKGROUND. Pe 1 Decembrie 1918 a avut loc întoarcerea formală în capitala României a familiei regale și a Guvernului, care timp de doi ani se aflaseră în refugiu la Iași. Capitala a fost ocupată în acel răstimp de Puterile Centrale (Germania, Austro-Ungaria, Turcia și Bulgaria). Bucureștiul proaspăt ieșit de sub ocupație a primit alaiul regal în frunte cu regele Ferdinand I, regina Maria, principele moștenitor Carol (viitor rege Carol al II-lea) și principele Nicolae (fratele lui Carol), cărora li s-a alăturat generalul Henri Mathias Berthelot, șeful Misiunii Militare Franceze în România pe durata Primului Război Mondial.

TRASEUL. Traseul alaiului a atins puncte-cheie din oraș. A început de la Gara Regală (alternativ Gara Mogoșoaia, azi Gara Băneasa), a continuat pe șoseaua Kiseleff spre Piața Victoriei (fosta Barieră a Mogoșoaiei), apoi în jos pe Calea Victoriei, prin Piața Regele Carol I (alternativ Piața Palatului Regal, azi Piața Revoluției), punct marcat de trei arce temporare festive peste Calea Victoriei:

• primul arc festiv: în dreptul Hotelului Athénée Palace (actual Athenee Palace Hilton Bucharest), la intrarea în Piață, unde e azi Gucci pe colț

al doilea arc festiv: între Hotelul Metropole (actual amplasament al Memorialului Renașterii) și Hanul Kretzulescu (pe la biserica Kretzulescu), la ieșirea din Piață, unde e azi bustul lui Coposu

al treilea arc festiv: între Casa Capșa și Hotelul Louvre (alternativ Luvru, azi Hotel Capitol)

Arcele, în fapt niște butaforii în stil neoromânesc cu mesaje-cheie, unificatoare, au rezistat până prin anii ’20. Alaiul a avansat apoi spre Piața Academiei (azi Piața Universității), unde s-a oprit în zona statuilor pentru o defilare a trupelor franceze, urmărită de public din tribunele de lemn instalate în dreptul Academiei (corpul central al Universității București). S-au ținut discursuri lângă statuia lui Mihai Viteazu.

Membrii familiei regale, reprezentanții armatelor și ai corpului diplomatic acreditat la București s-au deplasat mai departe către Piața Halelor (alternativ Piața Mare, azi Piața Unirii), urcând dealul Mitropoliei (azi dealul Patriarhiei) spre catedrala Mitropolitană (azi catedrala Patriarhală) pentru a participa la un Te Deum oficiat de mitropolitul primat Miron Cristea (ulterior primul patriarh al României). Bucureștenii au asistat cu entuziasm la festivități, după doi ani de ocupație crâncenă, privațiuni și umilințe.

PREZENT. Nimic nu mai amintește în prezent pe străzile capitalei de alaiul de la 1 Decembrie 1918, pentru că toată acțiunea de ziua națională se concentrează în zona Arcului de Triumf și a șoselei Kiseleff. Autoritățile ar putea să marcheze simbolic prin București locurile esențiale în care s-a scris istoria pe care azi o subordonează și o adaptează discursului lor politic de moment. Naționalismul patriotard și patriotismul de fațadă sunt deja încetățenite în rândul celor care ar trebui să țină vie memoria orașului și istoria locurilor.

foto: Muzeul de Fotografie / Biblioteca Academiei Române

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.