21.9 C
București
sâmbătă, aprilie 13, 2024

#colectiv 4 ani

#colectiv 4 ani

30 octombrie 2019. În ciuda apariției în plină campanie electorală pentru prezidențiale a primelor filmări de la locul tragediei de pe 30 octombrie 2015 care arată degringolada și incapacitatea autorităților de a interveni eficient, în ciuda speculării în scop meschin politic de către unii sau alții, azi a fost relativ pustiu în Piața Bucur. Piațeta din fata fabricii Pionierul, unde a fost clubul Colectiv, a fost mai plină de televiziuni pe parcursul zilei. Reporterii vânau orice om se apropia de locul unde se depun lumânări. A fost un marș comemorativ pe seară, cu încheierea la Piața Bucur, iar înainte de asta, o slujbă religioasă ortodoxă. În rest, mai multă agitație în studiourile TV.

Incendiul devastator de la Colectiv a ucis pe loc sau ulterior 64 de oameni plus un supraviețuitor care s-a sinucis în 2017, deci 65 de victime în total și a produs peste 200 de răniți. Tragedia a fost speculată și deturnată politic, a plecat un guvern, a venit altul și diverse entități din sfera politică au inclus Colectiv în narativa lor pentru a-și ataca adversarii. Dincolo de toate, dosarul Colectiv nu e nici acum finalizat, nu există vinovați oficiali și lucrurile trenează inadmisibil de mult. În mod real, rămân întrebările:

– s-a soluționat dosarul în instanță? Nu, a fost reluat și încă se fac audieri.
– cluburile care funcționează în prezent respectă standadrdele anti-incendiu (normele ISU)? Nu toate, ba chiar au fost redeschise fără aviz localuri închise după Colectiv.
– se ocupă autoritățile serios de aplicarea legii în acest domeniu? Nu așa cum ar trebui.
– e mai pregătit sistemul medical să facă față unei tragedii similare cu cea de la Colectiv? Oficialii zic că da, să sperăm că nu va trebui testată afirmația în realitate.
– Are vreun sens politizarea dincolo de orice limită a toleranței a unei tragedii? Doar pentru politrucii care vor funcții, putere. Pentru cetățeni nu are absolut nicio valoare.

Față în față cu presa pe bune prima oară și confruntat cu întrebări incomode după ce BOR nu a avut reacție după tragedie, Patriarhul Daniel a reacționat jenant: „La biserică, nu la club!”, generând o prăbușire fără precedent a BOR la capitolul încredere.

Ce rămâne de făcut? Să se soluționeze dosarul, să se determine cauza exactă a incendiului și vinovații (aia cu „corupția ucide” nu mai merge), să ne asigurăm că localurile unde ieșim respectă normele de prevenire și stingere a incendiilor și sunt prevăzute cu căi de evacuare conforme, că sistemul de sănătate face față în caz de catastrofă și că politicul, o parte din sfera ONG plus alte entități încetează să mai speculeze politic tragedia de la Colectiv. Mai puține lozinci, mai multă acțiune pe bune, pentru că dincolo de orice interes politic, e vorba de viața oamenilor.

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie