24.2 C
București
joi, iunie 19, 2025

Clădiri vechi – clădiri noi

A căzut planșeul unui imobil din strada Franceză. Deocamdată, din fericire, nu au fost victime – însă e doar o chestiune de timp până se va întâmpla o nenorocire.

Tot Centrul Vechi este un dezastru, deoarece doar o mână de clădiri au fost consolidate. Sunt câteva lucruri pe care oamenii trebuie să le știe, mai ales cei care locuiesc în construcții edificate acum o sută de ani.

NU SE INTERVINE DUPĂ URECHE LA STRUCTURI DIN CĂRĂMIDĂ PORTANTĂ!

Până la începutul anilor ’30 ai secolului trecut nu s-a folosit betonul în construcțiile rezidențiale. Casele (cu un etaj sau două) erau construite în sistem de zidărie portantă, cu planșee din lemn – unele cu planșee pe bolți din cărămidă sprijinite pe grinzi metalice. Fiecare perete din aceste construcții poate avea rol structural, chiar dacă este subțire (de un lat, cum se spune – 15cm). Am fost obișnuiți să credem că pereții subțiri au doar rol de compartimentare, dar acest lucru este adevărat doar pentru clădirile mai noi, edificate pe structură din cadre (stâlpi, grinzi și planșee din beton armat), sau pe diafragme (pereți și planșee din beton). O clădire din zidărie este cu totul altfel, și numai în urma unei expertize tehnice de structuri se poate hotărî dacă un perete are sau nu rol de susținere, indiferent de grosimea lui.

Din nefericire, multe astfel de intervenții au fost făcute în necunoștință de cauză, în interiorul apartamentelor vechi, proprietarii slăbind fără să știe rezistența clădirilor în care locuiesc.

RENOVAREA ȘI CONSOLIDAREA NU SUNT ACELAȘI LUCRU!

Când renovez, împrospătez finisajele, îmbunătățesc instalațiile, repar un parapet cu urme de infiltrații etc. Consolidarea înseamnă o intervenție asupra structurii însăși, în scopul de a-i mări rezistența. Este o intervenție majoră, șantier în toată regula ce presupune de cele mai multe ori ca locatarii să se mute din locuințe. Fără consolidare, majoritatea clădirilor din Centrul Vechi rămân niște bombe al căror ceas nu se aude ticăind.

DE CE SĂ FAC O EXPERTIZĂ?

Ca să folosesc o comparație ușor de înțeles: este ca un pacient care intră în operație, și își face mai întâi analize și radiografii. Asta înseamnă această expertiză! Nu ocoliți sfatul experților! Trăim cu toții într-o aglomerare urbană, și acțiunile unuia au efect asupra tuturor.

arh. Anamaria Bancea

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie