25.3 C
București
duminică, iulie 21, 2024

Ce va urma dupa un an de conflict militar ?

3 decenii au indurat nostalgicii imperiului sovietic pana sa gaseasca pretextul potrivit si conducatorul dispus sa conteste ordinea internationala convenita in sistemul bipolar de putere dizolvat dupa 1989.

V. Putin (un fost agent al KGB) a canalizat frustrarile si ambitiile inabusite ale multor rusi insetati de razbunare. Cei care au trait in vremurile glorioase ale centrului lumii sau, mai tarziu, in mizeria si saracia de dupa disparitia URSS.

Razboiul de agresiune asupra Ucrainei nu este un capriciu sau o interventie punitiva impotriva unui grup de rebeli. Este declaratia de razboi a Rusiei pentru refacerea unui status quo anterior anului 1989.

Intelegerea de la Malta care a redesenat raporturile de forte intre SUA si URSS si-a condus la startul unei noi ere bazata pe autodeterminarea popoarelor (obligate sa se alinieze ideologic intr unul dintre cele doua blocuri politico militare) este desfiintata.

La fel si Tratatul de la Brest-Litovsk din 1918, Declaratia privind formarea URSS din 1922,  Constitutia sovietica din 1924 sau documentele programatice ale PCUS din 1989 privind puterea republicilor URSS fata de guvernul central.

Desi ne este greu sa acceptam, astazi nu suntem martorii unui conflict local si restrans ca miza.

Asa cum a afirmat in repetate randuri, conducerea de la Kremlin cauta sa restabileasca prin forta limitele unui imperiu si sa conteste toate deciziile interne sau externe care nu-i mai convin, din ultimul secol.

Asadar, sa privim cu mai multa atentie si mai putina patima spre ce ne indreptam.

Pe de o parte, avem un grup de tari care n-au condamnat invazia, nu se opun in niciun fel comportamentului agresiv al Rusiei, nu sustin multitudinea de state care apara actuala ordine mondiala bazata pe principiile cartei ONU.

China, spre exemplu, un competitor ancestral al Rusiei este acum pe o pozitie de asa-zisa neutralitate.

Ofera sfaturi si recomandari, propune principii si solutii politice la o conflagratie militara nemaintalnita in Europa din 1945 incoace. 

In concluzie, alege sa nu intervina pentru ca nu urmareste pedepsirea agresorului, dar nici apararea victimei. Prin urmare, accepta tacit teza Kremlinului ca actuala ordine mondiala este injusta, asteptand un moment potrivit pentru capitalizarea unor avantaje strategice.

Pe de alta parte, avem lumea occidentala, democratiile liberale, statele eliberate de sub tutela marilor puteri, care realizeaza ca anularea principiilor de suveranitate si de inviolabilitate a granitelor va insemna sfarsitul actualului status quo.

Astfel, se ajunge la o renegociere intre state sau chiar la un alt Razboi Rece, in care toti vor fi nevoiti sa aleaga o tabara.

Cum noi suntem membri asumati ai  NATO si UE, nu putem pune la indoiala nici apartenenta, nici motivatia de a fi solidari cu ceilalti aliati sau parteneri.

Ce va urma dupa un an de conflict militar si o tragedie in care sute de mii de oameni isi pierd viata iar cateva zeci de milioane sunt in suferinta din cauza razboiului?

Din pacate, asa cum se observa din comportamentul Kremlinului si sustinerea tacita a Chinei scenariul cel mai probabil este o prelungire a conflictului, daca echilibrul de forte militare va fi pastrat.

Acest scenariu presupune o sustinere in aceleasi limite a armatei ucrainene de catre statele care se opun agresiunii Moscovei.

Rusia nu va dori sa renunte de bunavoie la incetarea ostilitatilor si retragerea trupelor sale. Aceasta asteptare ar fi in contradictie cu esenta deciziei luata de conducerea revizionista de la Kremlin.

Cel mai optimist scenariu ar fi alimentarea fortei militare a Ucrainei cu arme capabile sa ameninte distrugerea sau anihilarea unor mari unitati ruse sau ale unor obiective strategice de pe teritoriul Rusiei.

Realist vorbind, acesta va fi si pretextul pe care V. Putin il va folosi pentru declararea unui alt Mare Razboi patriotic, dupa modelul predecesorului sau I.V. Stalin.

Dar sa nu ne iluzionam, V. Putin nu vrea sa fie tinut minte ca dictatorul gruzin care a pus bazele statului centralizat bolsevic.

El si ar dori o noua Rusie care sa revina la statutul de mare putere din pozitia de invingator.

Singurele tratate majore pe care nu le-a desfiintat pana acum liderul rus sunt cele care au consfintit intelegerile de la Ialta, din Crimeea (impartirea sferelor de influenta globale) si conferinta de la Potsdam, dupa capitularea Germaniei naziste.

Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie