PNL București a făcut publice în social media condițiile pe care primarul general Nicușor Dan ar trebui să le îndeplinească pentru a beneficia, în continuare, de susținerea lor politică în Consiliul General al Municipiului București (CGMB), potrivit unui comunicat de presă al liberalilor bucureșteni.
Este vorba despre atingerea, până la 31 iulie 2023, a unor indicatori de performanță în ceea ce privește zece probleme esențiale pentru București.
Prima temă este aceea a reabilitării rețelei de termoficare.
Potrivit PNL București, finanțarea nerambursabilă europeană pentru reabilitarea a 210 km de rețea primară de termoficare, semnată la finele lui 2020, este pierdută, din cauza unei strategii greșite de contractare a lucrărilor.
PNL București îi cere lui Nicușor Dan să recâștige finanțarea europeană. Acest lucru poate fi făcut numai prin demararea execuției lucrărilor la minim două tronsoane dintre cele finanțate prin proiectul european din POIM de 1,6 miliarde de lei în următoarele șase luni, pentru a crea posibilitate fazării pentru exercițiul financiar actual.
Atenție! Cel puțin un tronson TREBUIE să fie executat în totalitate în 2023!
Liberalii bucureșteni mai cer și demararea proiectării pentru cele cinci loturi de rețea de termoficare a căror execuție este finanțată de către MDRAP, cu nu mai puțin de 460 de milioane de lei.
PNL București mai spune că „În acești 2 ani de mandat nu a fost demarat niciun mare proiect de investiții, unul a fost abandonat (drumul Ciurel), unul a mers prost (pasaj Dna. Ghica) și unul a mers extrem de prost (Prelungirea Ghencea)”.
Liberalii îi cer lui Nicușor Dan ca, până la 31 iulie, să deschidă circulația pe Pasajul Doamna Ghica, iar lucrările la tronsonul unu al Prelungirii Ghencea, inclusiv plățile, să ajungă la cel puțin 50% stadiu de execuție.
De asemenea, ei mai cer tribuirea contractelor de execuție prin proceduri de achiziție pentru tronsoanele 3 și 4 ale lărgirii Prelungirii Ghencea, tot până la 31.07.2023.
PNL București îi mai cere primarului general al Capitalei Nicușor Dan și deblocarea proiectului Ciurel – a cărui continuare edilul șef a declarat, în repetate rânduri că nu o susține sau abrogarea PUZ Ciurel și a coridorului de expropriere prevazut pentru această lucrare de investiții.
„Primarul General va veni în fața Consiliului General cu o decizie în ceea ce privește Drumul Ciurel, având practic două opțiuni:
Deblocarea proiectului prin angajarea serviciilor de expropriere și bugetare adecvată.
Stoparea argumentată a proiectului prin introducerea pe ordinea de zi a unui proiect de anulare a PUZ Ciurel și a coridorului de expropriere.
PNL București îi mai reproșează primarului general al Capitalei „Lipsa de viziune în ceea ce privește mobilitatea”, faptul că „nu a îmbunătățit în ultimii doi ani indicatorii de trafic iar investițiile în infrastructura de transport sunt extrem de întârziate”. Ei consideră că „Nu există o abordare comună la nivelul Bucureștiului pentru a susține ori o politică bazată pe mobilitatea cu auto individual, ori o politică bazată pe transportul în comun și alternativ. Lipsa unei abordări integrate în politica de parcare face ca primăriile de sector să gestioneze diferit bulevardele Bucureștiului. Serviciul de taximetrie este blocat, nu au mai fost emise autorizații în ultimii doi ani”, mai spun liberalii.
Ei îi cer lui Nicușor Dan, până la finele lui iulie, prezentarea, dezbaterea și punerea pe ordinea de zi a CGMB a strategiei de parcare de la nivelul municipiului București.
Mai solicită și publicarea primei variante a master-planului pentru piste de biciclete.
O altă cerință este ca datoriile curente la subvenția pentru serviciul de transport public să nu depășească contravaloarea facturilor STB pe ultimele 2 luni.
De asemenea, edilul șef ar trebui să inițieze o majorare a capitalului social la STB cu minimum 100 de milioane lei pentru planul de recondiționare a flotei de transport public și să deblocheze acordarea autorizațiilor de taximetrie.
PNL București crede că nici digitalizarea serviciilor publice oferite de Primăria Capitalei nu merge bine. Și, de aceea, îi cere lui Nicușor Dan prezentarea versiunii finale a strategiei de digitalizare, care să conțină termene clare de execuție și bugetele aferente, dar și digitalizarea măcar a unui serviciu public important până la 31 iulie 2023 – spre exemplu acordarea licențelor taxi, ocuparea domeniului public, plata taxei de drum pentru autovehicule grele, trasabilitatea solicitărilor cetățenilor.
Alte condiții pe care liberalii bucureșteni i le pun lui Nicușor Dan pentru a continua să-l susțină în CGMB vizează:
– Reorganizarea Primăriei Municipiului București pe criterii de eficiență și performanță administrativă;
– Prezentarea în următoarele două luni a unui plan de reducere a numărului de instituții din subordinea PMB;
– Reforma Poliției Locale pe baza unei analize și a unui document de reformă asumat în fața Consiliului General.
Întrucât rapoarte independente arată că, în continuare, foarte puține proiecte sunt supuse dezbaterii publice, așa cum prevede legea, liberalii îi cer lui Nicușor Dan și o creștere a transparenței instituționale a Primăriei Capitalei prin respectarea prevederilor legale în ceea ce privește transparența, prin punerea în dezbatere publică a proiectelor Consiliului General, dar și prin publicarea tuturor dispozițiilor de primar emise în ultimii 3 ani.
PNL București mai solicită ca primarul general Nicușor Dan să revitalizeze parcurile administrate de către Primăria Municipiului București și arborii de pe marile bulevarde.
Pentru a se bucura, în continuare de sprijinul liberalilor în CGMB, Nicușor Dan ar trebui să finalizeze șantierele de consolidare începute în administrația precedentă și să demareze încă 10 șantiere noi de consolidare.
Sprijinul politic al liberalilor mai este condiționat de „asumarea prin acțiuni concrete a politicii de urbanism a Bucureștiului, cu accent pe zonele centrale” .
Astfel, deoarece Bucureștiul nu beneficiază, nici până în prezent, de un Plan de Urbanism General (PUG), actuala administrație deblocând abia după mai bine de doi ani contractul pentru realizarea PUG-ului, zonele centrale se află într-un proces avansat de degradare, susține documentul.
De aceea, liberalii cer actualizarea bazei de date aferente PUG și demararea a cel puțin două Planuri Urbanistice Zonale de regenerare urbană: Bd. Magheru – Calea Victoriei care acum se prezintă ca două zone urbane destructurate.
În fine, o ultimă condiție constă în crearea unui sistem multianual de planificare de investiții care să integreze toți deținătorii de rețele, de la Termoenergetica și STB, până la Apa Nova și NetCity, Distrigaz și Enel.
În replică, primarul Nicușor Dan a declarat: „Ca să punem în context chestiunea asta, pe mine m-au votat în 2020 susținătorii PNL. Acești oameni sunt reprezentați de PNL în București, deci mă voi uita cu mare responsabilitate la obiectivele pe care dumnealor mi le-au transmis. O să facem pe tot ce înseamnă conținutul acestor solicitări…o să avem timp să discutăm. O să mă uit la ele cu mare seriozitate”.
sursa-bucurestifm.ro
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.