Ce faci când plouă și tu ești meteosensibil?

Am auzit de multă lume: eu sunt meteosensibil, ploaia mă deprimă. Serios? E-nnorat, cade un strop și ție ți se înneacă corăbiile. De unde până unde?

Cu toții am crescut cu sute de prejudecăți și convingeri limitative, care nici măcar nu sunt ale noastre. Le-am preluat fără să vrem și fără să știm de la ceilalți, încă de copilăria timpurie. Și ele au rămas acolo, în noi și ne conduc discret emoțiile,  gândurile, deciziile, acțiunile, comportamentul, adică viața!

Și până nu le conștientizăm și facem efortul de a le șterge din subconștient, ne vor tot dirija prin viață. Pentru că nu o poate face nimeni în locul nostru.

Deci, dacă tocmai s-a înnorat și simți că te apucă o melancolie blegoasă sau o iritare fără sens, ai multe soluții la îndemână. Dar primul pas este să realizezi că tu ești cu mult mai puternic decât niște picături de ploaie și o droaie de nori. Și că este în puterea ta să preiei oricând controlul asupra stării tale.

Nu mai fi ca o frunză în vânt! Frunza, da, nu are voință, nu are rațiune, nu are nimic din ceea ce te definește pe tine ca ființă umană. Renunță la statutul de victimă că nu îți aduce nimic bun pe termen lung, ci doar o relaxare iluzorie de moment.

Ce poți face și ce te poate ajuta să nu mai reacționezi meteodependent? Orice îți face ție plăcere, orice îți produce o stare de bine. Și aici variantele sunt diverse:

  • pune-ți muzica preferată în căști
  • fă ceva mișcare
  • uită-te la filmul preferat
  • meditează sau pune muzică de relaxare
  • citește cartea preferată sau una nouă, care te captează
  • uită-te pe youtube la filmulețe haioase sau la stand up, dacă preferi
  • mănâncă ceva bun, cumpără-ți ceva (nu face gaură în buget, totuși) etc.

Și probabil că mai sunt zeci de variante. Caută-le pe cele potrivite ție. Dacă nu le știi, ia-ți 5 minute și gândește-te. Sigur vei găsi pentru că noi toți avem și resurse de a ne simți bine. Și chiar dacă ești la birou și ai mult de muncă (scuză ieftină!), nu se dărâmă și nu falimentează compania că stai 10 minute și faci ceva care să-ți schimbe starea. Ba chiar dimpotrivă: după cele 10 minute, te vei simți mai bine și vei fi mai performant.

Deci, lasă victimizarea și scuzele cu ”vai, eu sunt meteosensibil” și asumă-și puterea personală!

de Loredana Vladareanu

 

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.