8.1 C
București
joi, decembrie 12, 2024

Ce faci când o prietenă/un prieten îți trădează încredere?

Sunt mulți oameni care plimbă vorba. Unii o fac din invidie, alții din răutate, alții din obișnuință, iar alții așa se distrează. Dar cei mai mulți o fac pentru a obține ceva din asta.

Ce faci când ți se întâmplă? În primul rând, verifici din cât mai multe surse, astfel încât să fii sigur 100% de adevăr.

Apoi, după ce ai trecut de frustrare, furie, dezamăgire si tristețe, adică atunci când nu mai ai o încărcătură emoțională explozivă, poți vorbi direct cu persoana respectivă. Probabil va nega. Dar tu, dacă ai verificat din mai multe surse, ai și dovezi/argumente. Pe care i le arăți. Poate să nege în continuare sau poate să recunoască.

Indiferent de reacția persoanei respective, vei simți din atitudinea ei dacă îi pare rău sau nu. Și chiar dacă nu vei simți, poți decide mai departe dacă ierți sau nu.

Ceea ce te va ajuta să ierți este să înțelegi motivele pentru care ți-a trădat încrederea. Adică, să intri în empatie. Nu trebuie să-i dai dreptate sau să-i gasești scuze. Ci doar să înțelegi de ce a făcut ceea ce a făcut.

Noi toți facem greșeli. Nimeni nu este perfect. Și dacă faptul că ți-a trădat încrederea este singular, atunci poate că a fost doar o slăbiciune de moment. Dacă, însă, se repetă, atunci este altceva. Deci, ai putea să dai un credit limitat încă un timp și să vezi ce se întâmplă.

Știi că există vorba aceea: spune-i o minciună și dacă păstrează secretul, îi poți spune și adevărul.

Oricum, ideea este păstrând neiertarea, frustrarea, furia, dezamăgirea în tine, doar ție îți faci rău. Nu trebuie neapărat să ierți cu cuvinte sau face-to-face, ci în tine, în sufletul tău. Poți continua sau nu relația respectivă, dar asta nu are nici o legătură cu iertarea din tine.

Și mai este o perspectivă. Există o Lege Universală a Oglindirii care spune ca ceea ce vedem în ceilalți, avem și noi. Așa că întreabă-te când ai făcut și tu asta? Poate nu ai făcut-o cu ceilalți, ci cu tine. Sau ai făcut-o cu ceilalți, dar din intenții pozitive (gen minciună frumoasă vs. adevăr dur). Oricum ar fi, sigur ai și tu manifestat și tu acest comportament măcar o data în viață. Iar asta te va ajuta să înțelegi și să ierți.

de Loredana Vladareanu

 

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie