20.3 C
București
sâmbătă, iulie 24, 2021

Cazul Haret nu trebuie uitat, pentru că face parte din preambulul curentului de fațadizare/disneyficare, intensificat în anii 2010.

Probabil nu te interesează, dar în 2014, a fost demolată casa lui Spiru Haret, de pe strada G-ral Gheorghe Manu nr. 7, aproape de Calea Victoriei. Cazul Haret nu trebuie uitat, pentru că face parte din preambulul curentului de fațadizare/disneyficare, intensificat în anii 2010.

CONTEXT. Fațadizarea e atunci când dintr-o clădire veche e păstrată doar o fațadă, pentru a fi integrată într-un proiect nou. Disneyficarea implică renovarea kitschoasă sau refacerea la scară 1:1, cu materiale de construcție contemporane, a unei clădiri vechi, creându-se practic un surogat golit de istorie. Totul sub stindardul „păstrării și respectării istoriei”, cu concursul autorităților centrale și locale care ar trebui să vegheze la menținerea identității unui loc.

CAZUL HARET. Casa memorială Spiru Haret data din secolul 19 și devenise muzeu după ce a fost donată statului. Pe fațada de la stradā era o placă masivă din marmură, pe care scria „Muzeul Spiru Haret – 1941”. După închiderea muzeului, fosta reședință Haret a fost lăsată în paragină, s-a șubrezit și a fost demolată în 2014, deși se găsea pe lista monumentelor istorice. Ministerul Culturii dăduse asigurări că imobilul nu va fi demolat.

Dezvoltatorul imobiliar a spus că urma să păstreze un colț de zid și o mică verandă pe care le-ar fi încorporat în noua clădire de birouri și locuințe. Nu s-a întâmplat nici asta, casa a dispărut integral și a fost înlocuită cu o copie aproximativă, din materiale de construcție contemporane, disneyficare curată. Fațada noii case vechi a fost ajustată pentru a include accesul spre parcarea subterană și alte amenajări, bătaie de joc totală. Surogatul servește ca o cochilie a parterului proiectului nou, nepotrivit într-o zonă protejată din centrul capitalei.

Spiru Haret e numit „părintele învățământului românesc modern”, dar asta nu a oprit distrugerea casei lui, reprezentativă pentru belle époque-ul bucureștean. Cât timp administrația Bucureștiului va urmări interesele sponsorilor de campanie, a conexiunilor de business ale partidelor, ale dezvoltatorilor imobiliari lacomi, orașul va fi decimat în continuare, fără vreo șansă de a-și păstra identitatea.

de Raiden

foto: instagram.com/raidenbucharest

Construirea cochiliei, se observă că n-a rămas nimic din construcția veche

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.