Capitala ne cere ajutorul.
Poluarea a ajuns la cote alarmante, orașul se sufocă și noi trăind în el. Particule mici pe care le inhalăm în fiecare zi și care ne omoară câte puțin. Hârtii și țigări aruncate, la întâmplare, pe stradă; deșeuri aruncate la marginea orașului, șantiere în centrul Capitalei.
Toate ne fură aerul. Și în spatele acestor comportamente sunt oameni; uneori adevărate rețele. Octavian Berceanu, comisar-șef la Garda de Mediu, luptă de ani de zile cu acest fenomen.
„Acum 2 ani știa cineva de PM10, arderi ilegale de deșeuri din București și din țară. Până în 2000 nu am avut o monitorizare a calității mediului, apă, sol…Dacă ne uităm pe hârtile UE, România este gri prin nefurnizare de date. Copsa Mică este, de exemplu, o pată neagră pe harta Europei. Industriile astea au dispărut prin reguli europene și că nu puteau să țină pasul. Noi n-am avut instrumente ca alții din vest. Poluarea din weekend este din cauza arderilor. Trebuie să vedem cine sunt cei din spatelele acestora. Este o întreagă rețea.”
România este toată poluată, însă Bucureștiul este în frunte.
„Există zone poluate în România și încercăm să descoperim sursele. De departe București-Ilfov deține monopolul. Avem o poluare importantă din zona de sud a Olteniei. Pe de altă parte avem o poluare dată de zona industrială. În zona periurbană a Capitalei avem o industrie care poluează.”
Putem scăpa de poluare, însă asta ar trebui să ne facă să respectam niște reguli. Si, dacă facem pe dos, să plătim. Numai că asta se întâmplă doar cu unii dintre noi.
„Noi avem o directivă europeană pe mediu și avem și cele mai mari amenzi. Dar nu avem niste procurori care să facă niște dosare. Legislația de mediu este stufoasă. Avem nevoie de oameni care să cunoască foarte bine problema și, împreună cu alte autorități, să instrumenteze dosarele. Facem acțiuni împreună cu jandarmii și poliția. Însă metodele de până acum nu mai dau randament pentru că amenzile nu sunt plătite. Trebuie schimbată strategia. Legislația este insuficientă.”
Capitala se sufocă în ultima perioadă, din ce în ce mai mult, din cauza deșeurilor aruncate la marginea orașului. Totul se face sub ochii noștri, ba chiar suntem parte activă a acestui proces.
„Au început confiscarea mașinilor care aruncă deșeuri. Totul se face pe loc. Important e să faci reținerea camionului respectiv. În parte vina este și a noastră. Vedem peste tot pe net anunțuri de genul: car moloz. Serviciile de salubritate oferă asta contra cost. Ori, de fiecare dată când au luat deșeuri de la noi, l-au dus și l-au aruncat în proximitate. Aceștia sunt niște cărăuși. Și noi trebuie să renunțăm la ei. Așa am făcut noi, societatea, zidurile cetății: din gunoaie. Primăriile trebuie să pună la dispoziție platforme pentru cei care transportă deșeuri.”
Poluarea are mai multe forme și surse. Specialistul le punctează pe amândouă și dă și soluții.
„Poluarea aerului este cea mai importantă. Putem să amânăm să bem un pahar cu apă, însă nu putem să amânăm să respirăm. Particulele fine au surse bine identificate, șantierele din interiorul orașului, de exemplu. Canalizarea Bucureștiului, încălzirea individuală – multe case sunt încălzite pe lemn.
În Londra s-au eliminat alte surse de încaăzire și au rămas doar cele pe gaze. De curând au început controale pe șantiere. Însă se schimbă niște generații care au alte principii. Vor să trăiască la nivel european. Pentru că au ieșit din țară și vor să trăiască așa. Vor standard de viață occidental.”
Însă până la amenzi și măsuri coercitive, ar trebui să ne dăm seama că am putea rezolva problema dându-ne mâna și muncind împreună.
Împreună cu o lege bine pusă la punct și cu oameni pregătiți care să o aplice.
„Dacă am avea un inspector al deșeurilor, să avem o relație între cetățean și instituțiile care verifică neregulile. 112 este soluția, poliția locală poate surprinde evenimentul în desfășurare. Este important să implicăm cât mai mulți oameni. De exemlu, ar fi interesant ca profesorii să facă așa ceva în școli, copiii să identifice locuri cu deșeuri depozitate ilegal.”
sursa-bucurestifm.ro
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.