8.7 C
București
joi, aprilie 18, 2024

București. Un subiect care nu mai sensibilizează pe nimeni: patrimoniul vechi construit

Casa de pe Moșilor, vedere frontală

foto: instagram.com/raidenbucharest

Noul București arde, casă cu casă, sub ochii noștri. Din păcate, e un subiect care nu mai sensibilizează pe nimeni, nu că așa ceva ar fi fost o temă pe agenda publică până acum, dar avem iar ocazia tristă să vorbim despre asta, deși publicul general e indiferent. În capitala din Europa care-și detestă poate cel mai mult patrimoniul vechi construit, au ars parțial două case relevante:

Stânga: casă de început de secol 20 pe calea Moșilor, aproape de intersecția cu b-dul Hristo Botev. Incendiul izbucnit în pod a mistuit și etajul clădirii. Construită în stil eclectic francez, e printre cele mai răsărite reședințe private de pe o arteră altcumva foarte veche, de la anii 1600 și reprezenta o etapă superioară de evoluție a țesutului urban, belle époque-ul lui Carol I.

Dreapta: casă de final de secol 19 / început de secol 20 pe str. Baia de Fier (fostă str. Lazăr), capătul dinspre intersecția cu str. Sf. Vineri. După supraetajarea improvizată a mansardei imobilului, aceasta a luat foc și a distrus toată partea de sus. Printre cele mai lungi case din perimetrul uitat al centrului istoric (zona din spatele Magazinului Cocor, ignorată de administrație), ea e parte a ansamblului fostului bazar Taica Lazăr, bazarul sărmanilor, un loc efervescent, unde comerțul stradal a rezistat până prin anii ’60-’70.

După cele două incendii, PMB și ISU ar fi trebuit să informeze publicul cum au de gând să verifice intervențiile ilegale, rețelele electrice deficitare în cazul imobilelor foarte vechi, mai ales în centrul istoric. Nu a existat nicio reacție serioasă a „autorităților”. Pentru că nu punerea în siguranță, consolidarea și restaurarea aduc voturi, ci pietonala de pe Victoriei, bordurile noi și panseluțele.

Casa de pe Moșilor, vedere laterală

foto: instagram.com/raidenbucharest

Ce sunt alea servicii sociale ale PMB? Plătim degeaba personal și întreținerea centrelor sociale în București. Poliția Locală nu e în stare să rezolve problema locatarilor ilegali, a persoanelor fără adăpost care ocupă clădiri abandonate/neutilizate și-și pot pune viața în pericol, cu sau fără acordul proprietarilor. Starea clădirilor, intervențiile nefericite, nu sunt verificate de nimeni, deși uneori e vorba despre clădiri în proprietatea PMB.

Casa de pe Baia de Fier, vedere din partea opusă
foto: instagram.com/raidenbucharest

Silenzio stampa total în media, în sfera oficială, dar și în bula frumoasă, protestatară, apărătoare de patrimoniu doar de ochii lumii. Câte case vechi trebuie să mai ardă până chiar să facem ceva? Poftă mare la înghețată, trăiți frumos și fain!

foto: instagram.com/raidenbucharest

Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie