8 C
București
joi, decembrie 12, 2024

Bucureşti: Primăria plătește anual chirii de 2 milioane și jumătate de euro pentru diverse direcții, instituții și companii din subordine!

Cei mai mulți bucureșteni nu realizează dimensiunea impresionantă a aparatului administrativ pe care îl reprezintă Municipalitatea Capitalei.

În subordinea primarului general al Capitalei și a Consiliului General al Municipiului București (CGMB) se află zeci de direcții, instituții subordonate și companii municipale!

Acest imens aparat include, pe lângă funcționarii din aparatul de specialitate al primarului și din direcțiile generale ale PMB, și angajații companiilor municipale – de la STB și Termoenergetica, până la Trustul de Clădiri Metropolitane, de la instituții de cultură, până la spitale, pe care Primăria Municipiului București (PMB) le are în administrare.

Multe dintre aceste entități au nevoie de spații în care să își desfășoare activitățile și multe dintre ele plătesc chirii pentru aceste locații iar chiriile merg de la câțiva zeci de euro, până la mii de euro, lunar!

Astfel, potrivit unui răspuns al PMB la o solicitare București FM, pentru imobilul din Strada 11 iunie nr 2, Sector 4, în care se desfășoară activitatea Centrului Militar Zonal, Municipalitatea plătește o chirie de 6.100 euro/lună.

Și Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București (DGPLCMB) are două sedii în imobile închiriate.

Unul se află nu departe de sediul PMB, pe Bulevardul Regina Elisabeta nr 16. Pentru acesta chiria este de 768,65 lei/lună.

Cel de-al doilea se află în Centrul Istoric, pe Strada Șepcari nr. 22, iar, pentru acesta, chiria este de 760 de lei lunar.

Aici trebuie menționat faptul că DGPLCMB plătește chirii către Administrația Fondului Imobiliar (AFI) aflată tot în subordinea Primăriei Capitalei.

Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB) plătește chirii pentru cinci imobile.

Astfel, pentru cel din Sectorul 3, de pe Strada Mihail Obedenaru, unde își desfășoară activitatea Centrul „Bebe de București”, DGASPC plătește 4.500 de euro, lunar.

Pentru imobilul în care își desfășoară activitatea Centrul „Forte” pentru primirea în regim de urgență a victimelor violenței domestice, se plătește o chirie de 15.000 de euro, lunar.

Chirile plătite ce către DGASMB pentru celelalte trei imobile mai însumează 6.050 de euro pe lună.

Așadar, numai DGASMB plătește chirii ce însumează 25.550 de euro, lunar.

Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement (ALPAB) plătește chirii în valoare de puțin peste 1.000 de lei pe lună.

Administrația pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) plătește o chirie de peste 5.700 de euro lunar pentru spațiul de birouri situat ultracentral, în frumoasa clădire de pe Bulevardul Iancu de Hunedoara nr 48.

AMCCRS își va muta, însă, birourile în Calea Vitan nr. 64A, pentru că, la începutul acestui an, a primit o notificare privind creșterea chiriei pentru actualul sediu la peste 16.000 de euro pe lună.

Pentru noul sediu, AMCCRS va plăti „numai” 7.680 de euro, lunar.

Și Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) din subordinea PMB plătește, lunar, către Penitenciarul „Rahova” o chirie de nu mai puțin de 12.600 de lei pentru adăpostul de căței fără stăpân de la Bragadiru.

CREART plătește chirii în valoare de 6.692 de euro pe lună.

ARCUB plătește pentru un spațiu din Șoseaua Dudești, o chirie lunară în valoare de 24.000 de lei.

La rândul său, PROEDUS plătește, pentru un spațiu din Comuna Jilava, o chirie lunară de 942,5 euro pe lună.

Opera Comică pentru Copii plătește, pentru patru spații, chirii însumând peste 15.700 de euro, lunar.

La acestea se adaugă chiriile plătite de către o parte dintre teatrele aflate în subordinea Municipalității, de către alte instituții de cultură precum Muzeul Municipiului București și Casa „Lipatti”, de către unele dintre companiile municipale.

La un calcul ce nu are nicidecum pretenția a fi exhaustiv chiriile plătite de către  direcțiile, instituțiile subordonate și companiile municipale ajung să însumeze peste 200 de mii de euro pe lună și mai mult de 2,5 milioane de euro, anual.

Asta în condițiile în care Municipalitatea dispune de ani și ani de zile de un imobil de opt etaje, situat ultracentral, pe Calea Victoriei nr. 22-24, cunoscut și drept Blocul „Rosenthal”, după numele unui vechi magazin de porțelanuri, pe locul căruia a fost construit.

Înălțată de către Banca Națională, în anii ’30 ai secolului trecut, clădirea de birouri a adus inovații importante, precum galeria comercială de la parter, care le permitea trecătorilor să admire vitrinele magazinelor la adăpost de ploaie și vânt sau de soarele torid al verii.

După 1990, clădirea a fost sediul Bancorex, iar, după falimentul acesteia, a ajuns la Primăria Capitalei.

Din păcate, mulți ani de zile Municipalitatea a lăsat în paragină această clădire de birouri situată în plin centrul orașului.
Oamenii străzii și alți „binevoitori” au reușit să distrugă sau să îndepărteze tot ce ar fi putut fi avea valoare din interior.
Au rămas doar masivele motoare ale lifturilor, care nu puteau fi luate.

Deși București FM a semnalat Primăriei Municipiului București situația acestei clădiri, încă din anul 2015, abia acum Blocul „Rosenthal” ar urma să intre în consolidare seismică și renovare energetică, într-un proiect cu finanțare din PNRR.

După consolidarea structurii de rezistență, clădirea ar urma să fie amenajată pentru destinația de „clădire administrativă”.

Astfel, la subsol, parter și etajul 1 ar urma să funcționeze Centrul de Informare al PMB și un spațiu expozițional.
Etajele 2-5 ar urma să primească destinația de birouri.
La cel de-al șaselea etaj, ar urma să fie amenajată o sală de conferințe. Iar, la ultimele două etaje, 7 și 8, ar urma să funcționeze o cafenea.

Din păcate, conform contractului de finanțare, abia peste 4 ani ar urma să fie finalizat acest obiectiv de investiții.

Deocamdată, se află în derulare numai procedura de achiziție publică pentru „Servicii de revizuire documentație existentă și asistență tehnică pe durata execuției lucrărilor de intervenție”.

Abia după finalizarea acestei proceduri, se va trece la licitația pentru atribuirea lucrărilor ce execuție și a dirigenției de șantier.

sursa-bucurestifm.ro

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie