București, c. 1960. Stil de locuire postbelic pe b-dul 6 Martie, azi b-dul Elisabeta: pe o parcelă liberă delimitată de bulevard și str. Ioan Zalomit, între blocul Dacia (Spicul) de la Cișmigiu și fostul Hotel Astoria de pe colțul cu str. Brezoianu, s-a construit un proiect-unicat de locuire colectivă. Blocul, în stil modernist postbelic, închide frumos frontul bulevardului, se remarcă prin forma balcoanelor și printr-un loc pe care majoritatea nu îl știe: curtea interioară (curtea de lumină). Spațiul e definit de suprafața vitrată generoasă adiacentă scării principale dar și prin panourile din prefabricate, cu motive pătratice, care maschează ferestrele holului de la fiecare nivel. Deși efectul estetic e surprinzător, holurile sunt în general întunecoase pentru că lumina naturală ajunge greu acolo. În panourile astea se acumulează foarte mult praf și ambalaje/gunoaie aruncate de locatari. Azi la parterul clădirii e Ghișeul Unic pentru Relații cu Cetățenii al Primăriei Municipiului București, un dezastru administrativ și comunicațional.

Dacă n-ar fi avut loc al Doilea Război Mondial, pe parcela asta ar fi apărut cel mai probabil un proiect modernist art deco la fel ca multe altele de-a lungul bulevardelor Elisabeta și Kogălniceanu.

de Raiden

Instagram Post by Cristi | Instagram | Bucharest • May 11, 2020 at 09:10AM EEST

via instagram.com34

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.