Înainte de al Doilea Război Mondial, în București exista o tradiție legată de Bobotează: regele venea pe malul Dâmboviței și arunca o cruce în apa foarte rece, iar câțiva temerari se întreceau s-o recupereze. Poza asta e din 1942 și surprinde momentul când trei credincioși intrau în apa râului după ce regele Mihai (în uniformă, în capătul scărilor) aruncase crucea, în prezența patriarhului Nicodim (în stânga regelui) și flancat de gărzile regale.

Scena avea loc de regulă la Piața Senatului, azi Piața Națiunile Unite. Pe atunci, acolo exista un alt pod, de piatră, a cărui amenajare înconjurătoare permitea coborârea pe trepte până la apa Dâmboviței. După sistematizarea din anii ’80 și recanalizarea râului, nu s-a mai făcut o astfel de amenajare. Dâmbovița acțiunează doar ca o barieră și nu e nicicum amenajată pentru agrementul pietonilor.

foto: Willy Pragher

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.