17.8 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Banalitatea haosului e atât de specifică Bucureștiului încât lucrurile ok par fenomenale.

Banalitatea haosului e atât de specifică Bucureștiului încât lucrurile ok par fenomenale. Am găsit un exemplu extrem de rar de renovare/restaurare corectă a unui bloc interbelic pe strada Sf. Ștefan, în Cartierul Evreiesc.

Clădirea din anii ’30, în curentul modernist cu accente art déco, nu e monument istoric, dar e reprezentativă pentru un stil de locuire modern, elegant și deloc strident promovat în epocă și care azi e ignorat de generațiile prezentului. Prea puțini înțeleg estetica interbelică: minimalismul, reducerea la esență a detaliilor și funcționalismul modernismului, într-o societate care adoră kitsch-ul, stridentul, clădirile cu fațade sclipitoare sau încărcate de ornamente, deci maximalismul.

Clădirile moderniste intebelice arată azi, în marea lor majoritate, jalnic. Prăfuite, cu tencuiala căzută sau din contră, anvelopate termic și spoite în culori țipătoare, parazitate de aparate de aer condiționat montate cum s-a nimerit, cu balcoanele închise cu termopan, uneori acoperite de panori/mesh-uri publicitare, ele sunt invizibile pentru majoritatea populației. Creativitatea, inovația și estetica fantastică a anilor ’20-’30 sunt ignorate sau batjocorite.

Blocul de pe strada Sf. Ștefan a fost renovat super ok, așa ar fi arătat și tencuiala inițială, ferestrele sunt similare, nici urmă de aparate de aer condiționat pe fațadă, iar balcoanele sunt deschise, așa cum le-a gândit arhitectul de acum multe decenii. Se percepe foarte bine verticala casei scărilor, iar „catargul” din vârf întregește proiectul. Felicitări arhitecților care s-au ocupat!

Ar fi excelent dacă s-ar acorda mai multă atenție renovării/restaurării ok a construcțiilor moderniste/art déco interbelice, Bucureștiul are un patrimoniu demn de invidiat la capitolul ăsta, de care din păcate își bate joc.

#ArtDecoBucharest #BMADproject #bucurestirealist

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie