Tribunalul Militar de pe str. Negru Vodă din fostul cartier evreiesc bucureștean a fost unul dintre cele mai temute locuri din capitală în anii ’50-’60, perioada de represiune masivă întreprinsă de regimul Gheorghe Gheorghiu-Dej. Azi, locul nu mai există și e șters aproape total din mentalul colectiv. Inițial cămin pentru persoane vârstnice ridicat în primele decenii ale secolului 20 de comunitatea evreilor sefarzi, clădirea masivă a fost naționalizată prin 1950 și convertită în Tribunal Militar. Aici se dădeau condamnările politice crunte în procesele „dușmanilor clasei muncitoare” și a celor acuzați de „uneltire împotriva orânduirii socialiste”, printre altele.

Toată zona a fost demolată în 1985, pentru extinderea Magazinului Unirea cu aripa Splai și construirea blocurilor de pe bulevardul Unirii. Ștergerea istoriei nu a fost compensată nici măcar simbolic cu o placă comemorativă, mai ales că nu departe e sediul actual al Tribunalului București.

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.