[LEGAȚIA GERMANĂ]

În București nu se mai restaurează clădiri-monument fără să se trântească lângă ele clădiri de birouri. Caz concret: fosta Legație Germană de pe Calea Victoriei. Inițial Casa Cesianu, a fost ridicată la final de secol 19 pe colțul cu str. Victor Emanuel al III-lea (b-dul Dacia actual). După 1880 a fost cumpărată de Imperiul German, care și-a stabilit legația (ambasada) acolo. Instituția s-a menținut și în vremea Germaniei Naziste. În perioada comunistă, a adăpostit Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”. Devenită Cazino Victoria după 1989, clădirea a fost retrocedată Institutului Goethe, care a ținut-o câțiva ani în paragină.

Aflăm că dezvoltatorul imobiliar belgian Atenor Group a cumpărat Casa Cesianu și teren adiacent (fosta grădină a Legației) pentru un nou proiect de birouri. Clădirea-monument va fi renovată și integrată în noul proiect de birouri, cu suprafață de cca. 12.500 mp. Proiectantul e firma de arhitectură Studio10M. Va fi interesant de văzut cum va arăta.

Bucureștiul central e și așa sufocat, prin definiție există o densitate mare a construcțiilor vechi, iar în ultimele 2 decenii au apărut multe clădiri de birouri fără ca infrastructura rutieră să țină pasul sau să fie controlată intensitatea traficului auto. Și mai multe clădiri de birouri pe Calea Victoriei îngustată și cu piste de bicicliști? Excelent. De ce să fi investit statul german bani prin Institutul Goethe și să-și fi restaurat clădirea odată emblematică, să se mute apoi institutul acolo? De ce să fi avut o zonă de relaxare în grădină? Nu, hai să umplem parcela cu clădiri, profit maxim, aglomerare maximă.

foto alb-negru: adunare la Legația Germană la începutul anilor ’40, Ministrul Plenipotențiar al celui de-al Treilea Reich (ambasadorul), baronul Manfred von Killinger, salută mulțimea de la balcon.

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.