Ceremonia oficială de preluare de către România a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene are loc azi la Ateneu, așa că am selectat câteva poze reprezentative pentru evoluția clădirii-simbol a Bucureștiului din 1888 până-n zilele noastre.

[ATENEU] Este excelent că ceremonia oficială de preluare de către România a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene plus concertul extraordinar au loc la Ateneul Român din București. E o clădire emblematică, supraviețuitoare a istoriei dificile prin care au trecut capitala și România în ultimii 130 de ani.

Ateneul Român a fost inaugurat în 1888, construit după planurile arhitectului francez Albert Galeron pe vechile moșii ale boierlor Văcărești, unde Societatea Ecvestriană Română turnase deja fundațiile pentru un manej. Ateneul a devenit edificiul cultural-pivot al Bucureștiului. Am selectat câteva poze reprezentative pentru etapele prin care a trecut clădirea:

1 – Schița inițială a Ateneului din anii 1880, include elemente care nu se regăsesc în proiectul final

2 – Ateneul la 1900, când în grădină era Chibritul lui Pache, un monument bucureștean mutat apoi la Piața Regina Maria (rondul Coșbuc) și dispărut după cutremurul din 1977. Multe monumente s-au succedat de-a lungul anilor prin grădina asta.

3 – Ateneul în ianuarie 1917 (foto via Imperial War Museum), când Bucureștiul era sub ocupația Puterilor Centrale în Primul Război Mondial, în frunte cu Imperiul German. La Ateneu urma să aibă loc un concert în onoarea Kaiserului Wilhelm al II-lea al Germaniei.

4 – Ateneul la mijlocul anilor ’30, când grădina cu vegetație luxuriantă a fost reamenajată sub formă de esplanadă cu gazon, în stil minimalist interbelic la modă în epocă

5 – Ateneul în august 1944, după ce aviația Germaniei Naziste a bombardat capitala urmare a actului de la 23 August, prin care România părăsea Axa și trecea de partea Națiunilor Unite. Cupola a fost serios avariată și reparată în 1945-1946.

6 – Ateneul în 1968 (foto via Photo Historia), cadru în care se văd medalioanele de pe fațadă, acoperite după 1948 din motive ideologice, în principal pentru că în centru apare regele Carol I

7 – Ateneul în 1972, când vegetația din grădină începuse să ia proporții iarăși iar medalioanele reapăruseră pe fațadă

8 – Ateneul în 2003, când erau aproape de final lucrările de consolidare, restaurare și renovare începute în 1994. Au fost refăcute cupola și împrejmuirea grădinii. Edificiul-simbol a fost redeschis în 2005.

Indiferent de luptele politice interne, ceremonia de la Ateneu e un eveniment important și trebuie tratată ca atare. Să fie toată conducerea Uniunii Europene și a României sub aceeași cupolă nu se-ntâmplă des. Oricum, Ateneul rămâne una dintre clădirile esențiale ale Bucureștiului, a apărut pe bancnote și în regimul comunist, apare și acum, pentru că un simbol transcende epocile.

– la Ateneul Român.

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.