-1 C
București
vineri, decembrie 13, 2024

Apartamentele în blocurile din anii ’30

instagram.com/raidenbucharest

Nu se discută suficient despre fondul locativ interbelic al Bucureștiului, mai ales proiectele rezidențiale de factură modernist art déco. De exemplu, blocul ăsta din anii ’30 din zona Cișmigiu. În poză se vede spatele lui, care are pe centru „cilindrul” cu scara de serviciu. În stânga și dreapta, sunt balcoane și trepte adiționale care conectează fostul corp de serviciu al clădirii de zona bucătăriei apartamentelor principale. Această segregare ilustrează un stil de viață al unei societăți azi dispărute.

Apartamentele în blocurile din anii ’30 erau considerate vârful civilizației bucureștene de atunci. Cele mai multe clădiri erau construite de privați, iar apartamentele aveau prețuri deseori prea piperate pentru majoritatea populației. Cei care își cumpărau apartamente își permiteau să plătească și personal de serviciu. Acesta locuia în corpul special destinat și avea un flux de mișcare paralel cu cel principal, utilizând scări și/sau lifturi mai mici și pasarele/balcoane ascunse în curțile interioare/de lumină), de obicei aproape de toboganul ghenei.

În prezent, în multe cazuri, fostele spații de serviciu din clădirile interbelice bucureștene, în special scările, sunt neîngrijite, fostele lifturi de serviciu sunt nefuncționale sau au dispărut cu totul, iar proprietarii/chiriașii apartamentelor principale au reale probleme în a integra spațiile unde locuia personalul de serviciu în stilul de viață actual și amenajarea curentă a apartamentelor. Aș putea scrie cărți despre ce am văzut, auzit și găsit prin fostele spații de serviciu în timpul explorării blocurilor interbelice din București.

Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie