39.4 C
București
sâmbătă, iulie 13, 2024

Administrarea și operarea clădirilor aduce traficul

Clădirile aduc trafic. Știe oricine; s-o mai demonstrăm noi acuma, chiar n-are rost.

Dar de ce aduc trafic și clădirile de birouri „deștepte”, pe care le vedem – cel puțin în aparență – construite cu parcări îndestulătoare, cu alei de acces, cu benzi de așteptare?

Pentru că nu ele în sine fac probleme, ci felu-n care sînt folosite.

Ne lovim, peste zi, mai tot timpul de mașini lăsate pe avarii-n fața lor. Ni-i simplu, taxăm șoferii ca nesimțiți, ocolim și mergem mai departe.

Dar de ce-s șoferii ăia nesimțiți? Pentru că – nu doar o dată! – cei care administrează clădirea-s pe măsură.

Degeaba clădirea e prevăzută cu acces subteran și pentru marfă, mentenanță și aprovizionare, dacă acolo accesul nu-i… accesibil.

Taman mașinile care creează trafic și gîtuiri în fața clădirii-s cele care n-au cum intra lesne înăuntru. Și-s multe!

  • Sînt curierii – cei de corporație – care dimineața aduc corespondențe și mai spre seară trec din nou, să ridice ce-i de trimis. Ăștia, măcar, nu stau mult: au treabă la recepție.
  • Bașca, nenumărații curieri de „chiloțăraie” care livrează comenzile personale ale celor care lucrează-n clădire. Aici durează: unii clienți trebuie să plătească, alții să returneze, mai sînt cei care au ieșit cinci minute și trebuie așteptați… și dubița stă, stă parcată pe prima bandă!
  • La prînz… normal, livratorii de mîncare: și nu vin toți cu bicla sau pe scuter!
  • Se mai adună, apoi, cei care livrează diferitele „beneficii” corportiste: fructe proaspete, bidoane cu apă; gustări și cafea pentru feluritele aparate de vînzare dinăuntru.

Și e doar vina celor care operează clădirea de birouri fiindcă-i lasă „cinci minute” să stea în față. Celor de la pază le convine așa, fiindcă-i o bătaie de cap mai puțin decît să-i bage-n parcare, să le deschidă bariere, să-i mai treacă și pe vreun registru.

Și le convine, desigur, și celor despre care am scris mai sus: scutesc cîteva minute cu intratul, cu ieșitul, căci parcările subterane n-au fost gîndite cu adevărat pentru genul ăsta de du-te-vino: și – în orașul ăsta al nostru – minutele astea care se adună ajung să cîntăreasă mult.

de The Hungry Mole

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie