12.8 C
București
duminică, martie 3, 2024

Am rezistat.

M-am uitat la Firea aseara, a chemat-o Prelipceanu. Probabil ii era si lui dor sa taca. Mamă, Doamne…, mamă, Doamne, vede-a-v-as acasă cu una d-asta! Ce exemplar de congres de psihiatrie comportamentala, ce studii despre psihopatia structurala ar iesi daca i-ar pune cineva ventuze ca sa-i masoare encefalograma cand e in direct la televizor! Cata rautate sistemica traversa ecranul, m-am mutat in bucatarie cu laptopul si am aprins toate ochiurile la aragaz, altfel riscam sa mor inghetat in vidul cosmic pe care l degaja. Dar m-am uitat. Am rezistat.

Am revazut prin Firea exegeza raului din femeia estului Europei. Duamna este o metafora, aproape ca nu exista in realitate. Impleteste perfect fusta in cap a tigancii nomade , cu agresivitatea nuntaşei transpirate care cere lautarilor sa-i mai puna o data dansul pinguinului. Este o forta a naturii. Stie precis secunda in care sa-si urle ultragiata vulnerabilitatea ca sa camufleze atacul direct sub centura, este ca o bomba cu fragmentatie. Daca barbatul estic este in general mai mototol, aceasta femeie arhetipala compenseaza consumandu-si energia infinita lovind in jur tot ce i se pare ca atenteaza la pozitia ei dominanta. Nu are reguli sau limite, teama ei principala e lipsa recunoasterii. Oriunde, in cuplu, pe strada, in scara blocului, la munca. Este definitia parvenitismului. Udrea, Dancila, sunt forme de arta abstracta pe langa acest filon gros de rural ajuns la oras. Sentimentul ca a reusit sa-si scoata tarana de sub unghii prin forte proprii, ceea ce romancelor le e foarte strain macar sa-si imagineze, trebuie sa recunoastem, o propulseaza pe o pozitie incompatibila cu orice urma de critica sau de dialog. Intruchipeaza perfect o caracatita veninoasa cu tentaculele in pozitie de atac permanent. Barbatii sunt meniul ei principal pentru ca de acolo vine amenintarea. Daca celelalte femei sunt doar proaste si inchipuite, adica se impart in doar doua categorii: sclave sau curve, barbatii, in schimb, au ceva ce stie ca nu v-a putea surmonta – au rigoare si o relaxare pe care ea nu a trait o niciodata. Intelege perfect ca acolo e miza. Barbatul de acasa este paravanul perfect necesar s-o umanizeze iar ceilalti sunt dusmanii naturali de pe lantul trofic. Sunt cei care ar putea s-o devoaleze. Iar Firea, aceasta noua specie aflata la prima generatie desprinsa din autarhicul timpuriu intunecat, stie ca tot ceea ce a obtinut s -a castigat intr-un razboi in care doar proastele stau cu mainile in san.

de Tudor Dumitrascu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie