Ce vedem acum, urmările cutremurului recent (6,4 grade pe scara Richter) din Croația – clădiri prăbușite, frumosul centru istoric din Petrinja (cam 50 km sud de capitala Zagreb) distrus, oameni morți, răniți, eventual prinși sub dărâmături, întreruperea utilităților (apă, electricitate) – e fix tabloul pe care-l vom vedea la București, dar la scară mult mai mare, când va veni un cutremur similar sau chiar de magnitudinea celui din 1977 (7,2 grade pe scara Richter).
Autoritățile locale bucureștene se mișcă greu cu consolidarea imobilelor cu risc seismic. Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) a consolidat pe bune foarte puține imobile în mandatul Firea (PSD, 2016-2020), mai degrabă a spoit și batjocorit în scop de PR electoral fațade istorice ale capitalei. Abordare periculoasă pentru viața oamenilor.
Nu numai că avem încă imobile neexpertizate tehnic, dar nu am văzut vreun demers concret al autorităților de a organiza o campanie prin care să explice oamenilor din clădirile cu risc seismic la ce pericole se expun. Informația e putere. Actualul primar general, Nicușor Dan (PNL-USR-Plus) a numit direct, în mod total netransparent, în funcția de vicepreședinte al AMCCRS, un fost coleg protestatar, președinte de ONG, cu zero pregătire în domeniu.
Haosul administrativ/organizațional în ce privește prevenirea și minimizarea pagubelor în eventualitatea unui cutremur dar și gestionarea crizei post-seism prefațează un dezastru umanitar de proporții. Exercițiile organizate de autorități până acum n-au produs rezultate concludente, din păcate. Edilii orașului, boșii de prin companiile municipale, directorii din primării, par mai interesați să-și bifeze propria agendă. Cutremurele și efectele lor ar trebui să fie prioritate zero pentru PMB și Guvern.
foto: localitatea Petrinja din Croația după cutremurul din 29.12.2020, cel mai puternic în această zonă de când există măsurători seismice (anii 1880)
de Raiden
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.