15.5 C
București
luni, septembrie 16, 2024

1 Mai 1959 sărbătorit pe strada Doamnei din centrul istoric bucureștean și elemente propagandistice pe fațada fostei bănci Marmorosch Blank

[MARMOROSCH BLANK] 1 Mai 1959 sărbătorit pe strada Doamnei din centrul istoric bucureștean și elemente propagandistice pe fațada fostei bănci Marmorosch Blank: peste tot flutură tricolorul Republicii Populare Romîne (RPR) și steagul roșu al Partidului Muncitoresc Romîn, deasupra intrării principale tronează portretele lui Marx, Engels și Lenin (Stalin nu mai era dezirabil deja, la un an de când trupele sovietice părăsiseră teritoriul României) și un pic mai sus sloganul „Trăiască 1 Mai”, în timp ce spre centrul fațadei e un mesaj despre lagărul socialist, preaslăvit în frunte cu Uniunea Sovietică. Pe fundal, intersecția străzii Doamnei cu Calea Victoriei.

► BANCA. Una din cele mai vechi din România, a fost fondată inițial în 1848 de Iacob Marmorosch, care s-a asociat în 1864 cu Mauriciu Blank. La nivelul anilor ’20 instituția financiară era cea mai puternică bancă comercială din România cu 25 de sucursale la nivel național și 4 în afară. Controla aproximativ 115 firme dar rmare a crizei economice mondiale din 1929-1933 intră în incapacitate de plată și nu mai face față cererilor de restituire a depozitelor, urmând falimentul. Banca Națională a României intervine pentru a o salva, preluându-i debite insolubile și acordându-i credite preferențiale. Ulterior Marmorosch Blank obține concesiunea pentru desfacerea de tutun și sare, până atunci monopolul exclusiv al statului. Firma care preia în numele băncii monopolul se angajează să achite creditul acordat de la BNR în 14 ani. Marmorosch Blank reușește să se mențină până în 1948 (anul său centenar), când e naționalizată.

► PALATUL. Sediul central e construit între 1915-1923 după planurile arhitectului Petre Antonescu, în stil neoromânesc dar cu influențe multiple: bizantine, gotice etc. La interior edificiul e amenajat în stil Art Nouveau și Art Deco de către pictorița Cecilia Cuțescu-Storck. După naționalizarea din 1948 banca adăpostește diverse instituții de stat inclusiv Banca de Investiții. După 1989 devine Banca Română pentru Dezvoltare (BRD). Edificiul ajunge apoi în proprietatea firmei Doamnei Imobiliare, deținută printre inclusiv de Băneasa Developments (a omului de afaceri Puiu Popoviciu). Imobilul face obiectul unui litigiu dintre BNR, BRD, Ministerul Finanțelor și Doamnei Imobiliare. BRD ar fi cumpărat clădirea în 2004 de la RAAPPS cu 737.000 euro și a vândut-o apoi în 2007 firmei Doamnei Imobiliare cu 10,5 milioane euro. BNR revendică imobilul dar în 2014 instanța respinge cererea. Momentan clădirea e în proprietatea Apex Alliance (deține lanțul hotelier Hilton), care începe lucrări de conversie în hotelul Autograph by Hilton în 2018. Termenul de execuție e de 24 de luni, iar nvestiția totală de 18-20 de milioane euro. Să vedem ce-o să iasă.

La final de 2015 fosta bancă Marmorosch Blank a asigurat decorul exterior pentru scene din filmul „What Happened to Monday”, o producție Netflix.

–-

În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 Mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul, a devenit sărbătoarea mișcărilor muncitorești în multe țări și a fost confiscată/reinterpretată politic de regimurile de extremă dreapta sau stânga. În România, de la Carol al II-lea la comuniști, Ziua Muncii a fost mereu sărbătorită prin prisma propagandei regimului. În prezent e serbată prin petreceri la mare sau la munte și grătare. Așadar, 1 Mai nu e o sărbătoare comunistă și ar fi o bună ocazie să se vorbească mai aplicat despre drepturile angajaților.

de Raiden

foto: arhiva Agerpres

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie